Új vitorlások a Borjour bortengerén ?>

Új vitorlások a Borjour bortengerén

A Borjour Magnumot nem véletlenül nevezik az ország egyik legnagyobb beltéri boros rendezvényének. A nyolcadik születésnapját ünneplő rendezvény idén visszatérhetett megszokott helyére, a Millenáris Park két csarnokába, ahol 200 borászat több mint 600 borából válogathatott ki-ki kedve szerint. A gigantikus kínálat szép keresztmetszetét nyújtja a magyar borpalettának, ám ezen a bortengeren teljes egészében végighajózni lehetetlen. 2017-es stratégiánk így nem más volt, mint olyan pincészetek felkeresése, akikkel korábban nem találkoztunk.

Próbáltunk róluk minél többet kideríteni, és minél többet kóstolni is náluk.

Belward Pincészet, Hásságy

A Belward Pincészet Baranya megye egyik legnagyobb mezőgazdasági tevékenységekkel foglalkozó cégcsoportjának, a Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt.-nek a szőlészeti ágazata. Egészen a közelmúltig folyóboros piacra termeltek, majd néhány éve egy szemléletváltást követően a palackos borok értékesítésére álltak át. A Pécsi Borvidéken a Belward rendelkezik a legnagyobb szőlőterülettel, 47 hektárral, ám ennek még csak egy része termő. A fajtaválaszték csupa fehér szőlőre épül –  olaszrizling, Irsai Olivér, chardonnay, hárslevelű, zöldveltelini, sauvignon blanc -, de a jövőben kékszőlők telepítését is tervezik. Gyakorlatilag 2-3 év alatt felépítettek egy jól működő brandet, többféle borcsaláddal. Campus névre hallgató borcsaláduk reduktív, kedvező árfekvésű borokat tartalmaz, kifejezetten a fiatalabb generáció igényeire és ízlésére szabva. A Classik kategóriát a klasszikus fajták képviselik, melyek a pincészet zászlós borai, minimális, 2-4 hónap hordóhasználattal. Az Ivo borcsalád pedig a 1,5 literes magnumpalackokba zárt chardonnay-re, Irsaira és zöldveltelinire épül.

Lini elnevezésű gyöngyöző boruk került először a poharunkba, mely ahogy a neve is árulkodik róla, zöldvelteliniből készült. Illatában hozza a fajtajelleget, kóstolva friss és üde. A zöldalmás, grapefruitos illatot dús széndioxid követi, citrusos aromákkal, édes cukorkás ízekkel karöltve.

A 2015-ös Irsai Olivér intenzív virágos, parfümös illattal köszön be, melybe déligyümölcsök és citrusok vegyülnek. Ízében kajszi és ringló osztoznak. Fajtajelleges, piacos tétel.

2013-as Chardonnay Barrique-juk kései szüret eredménye, ahol a fürtök töppedt szemeket is tartalmaztak. Finom seprőn érlelték, majd új hordóban ászokolták. Gazdag, hosszú bor, mely nektarint és sárgadinnyét idéz.

Utolsó tételünk a Hárslevelű Superior 2014-ből, melynél szintén töppedt szemekkel szüretelték a fürtöket, a bort finom seprőn érlelték, majd 1 évet nagy fahordóban töltött. Mézes, virágos, kissé botritiszes illatához sárgabarack simul.

Büttner Borászat, Badacsony

Friss a piacon a Büttner borászat is, hiszen 2015-ben alakultak. Jelenleg 12 hektáron dolgoznak a Tóti hegy déli, délnyugati és nyugati lejtőin (Hegymög-dűlő, Bodoki-dűlő), a Badacsony déli és az Örsi hegy déli, valamint nyugati lejtőin (Öreg-hegyi-dűlő), ahonnan évi 50.000 palackot töltenek le. A gyümölcs-centrikusság mellett fő céljuk az egyedi klíma- és talajadottságok bemutatása. Olyan ritka fajtákkal is foglalkoznak, mint az Úrréti vagy a Vulcanus.

Csupa 2015-ös tétel került a poharainkba a kóstoló során. Zöld Veltelini-jük illatban visszafogottabb tétel, lassan nyílik a pohárban. Kóstolva jól iható, pici szénsav frissíti, az aromatika alma és citrom mentén mozog.

A már emlegetett Úrréti hárslevelű és piros tramini leszármazottja. Sós ásványosság dominál, amit némi barack, de főként citrusok díszítenek.

A Vulcanus a budai zöld és a szürkebarát keresztezéséből létrehozott fajta, jóformán csak Badacsonyban található meg. Teljesen reduktív tétel. Illatában trópusi gyümölcsök köszönnek vissza, kóstolva körtés-sárgabarackos, amihez érett citrusok csatlakoznak. Mindezt ásványosság egészíti ki, a végére pedig díszítésként pici kesernye is felfedezhető. Telt és karakteres bor.

Zweigelt-jük tipikus zweigelt jegyeket hoz a könnyed, jól iható válfajból. Meggy és ribizli, pici fűszerességgel megbolondítva.

Bajnóczy Pince, Badacsony 

A Bajnóczy Pince Szabó Tünde és Halmosi Áron borász-házaspár nevéhez fűződik, akik 2010 óta készítik kézműves boraikat biodinamikus és organikus műveléssel a Badacsonyi és Szekszárdi borvidéken. A gyökerek egészen a 20-as évekig nyúlnak vissza, hiszen Tünde dédapja, Bajnóczy István 1928-ban vásárolta meg a Szent György-hegyen azt a területet, ami jelenleg is az otthonuk. Áron Szekszárdról származik, a Gulyás völgyben lévő kékfrankos ültetvénye a pincészet másik támpillére. Jelenleg 11 hektáron gazdálkodnak, amiből a saját terület Badacsonyban 2, Szekszárdon 1 hektár, a fennmaradó rész pedig bérelt terület. Évjárattól függően 2-3 hektárrról dolgozzák fel a termést, a többi szőlőt helyi pincészeteknél értékesítik. A szortiment olaszrizling, rizlingszilváni, kékfrankos és cabernet franc fajtákból áll, amik között a reduktív, friss, könnyedebb borok és a testesebb hordós tételek is megtalálhatóak. Jelenleg háromféle tétel van forgalomban: a Sárkánytangó név saját készítésű Szent György-hegyi olaszrizlinget takar. Az Örömkönny a szekszárdi birtok termése, míg a Szemenszedett a könnyű, gyümölcsös, reduktív borok márkaneve, melyeket a badacsonyi bérelt területekről származó vagy vásárolt szőlőkből készítenek.

A kóstolt Szemenszedett egy 2015-ös olaszrizling a Csobánc nyugati oldaláról. Reduktív tétel, mely rövid tartályos érlelés és seprőn tartás után került palackba. Aromáiban citrusok és zöldalma a fő vonal, melyet ásványosság egészít ki.

A Sárkánytangó Szent György-hegyi olaszrizling 2014-ből, ami organikus műveléssel termesztett 40 éves tőkék termése. A szőlőbogyók egy része beaszúsodott, ami egy jellegzetes pluszt ad az amúgy birses, mandulás aromatika és az ásványosság mellé, míg a 8 hónapos hordós érlelés krémessé teszi a kortyot.

Az Örömkönny 2012-es szekszárdi kékfrankos, a pincészet szerelembora, mely a szekszárdi és badacsonyi borvidék házasságát hivatott jelképezni. A címkéje is beszédes, egy férfi és női profil sziluettje egymással szemben. Magas, 14,5%-os alkohollal bír, melyet markáns sav és tannin kísér. Hűvös, nem annyira kedveskedő tétel, de a fajára jellemző gyümölcsösséget, és a 16 hónap hordós érlelésből származó fűszerességet hozza.

Soltészbor, Eger

A magyar borászati ágazat nagyjából nyolcadik-kilencedik, míg az Egri borvidék legnagyobb borászati cégét, az Ostoros-Novaj Bor Zrt.-t nem kell bemutatni senkinek, hiszen éves szinten 5-5,5 millió palack bort értékesítenek. 2015 februárjától a cég elnökségét Soltész Gergő vette át, így nemcsak a cégen belül történt trendváltás, hanem mellékágként piaci szereplő lett a Soltészbor is. Az új márkanév új borcsaládot hívott életre, melynek célja a hagyományok megőrzése mellett az új piaci igényeknek való megfelelés is, így fiatalos, lendületes és könnyed borokat töltenek palackba.

2015-ös Bikavér-ük ennek szellemében született, fiatalos és modern felfogású. Kékfrankos, cabernet sauvignon, zweigelt és blauburger házasítása, mely 8 hónap újfahordós érlelést kapott. Illatában édes, érett meggyet idéz, a test nagyon könnyű, filigrán, ízében érett bogyós gyümölcsök jelennek meg. Egészen magával ragadó tétel, nekünk nagyon tetszett.

A szintén 2015-ből való Prelum hasonló az előző tételhez összetételét és a hordóhasználatot illetően, azonban a zweigeltet itt merlot helyettesíti. Jól iható, az előzőnél teltebb bor.

Természetesen a poharainkba került még sok-sok más tétel is a már megszokott kedvencektől, sőt a Borjour más új szereplőitől is, de mivel ismételni nem akarjuk magunkat, és a kört is szűkíteni kellett, így maradt ez a négy pincészet, mint kiemelendő kedvenc.

Az újdonságoknak pedig mindig örülünk, reméljük a nem túl távoli jövőben lesz még alkalmunk találkozni velük!

Ha tetszett a cikkünk, kövessetek minket a Facebookon is: Palackbuké

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.