Török Kávé Magyar Bajnokság Szekszárdon ?>

Török Kávé Magyar Bajnokság Szekszárdon

2017. március 11. Valami érdekes történik Szekszárdon. Lássuk be, errefelé kevés a szervezett vasárnapi program, de ma egy országos versenynek ad otthont szeretett városom.

Szinte mindenki ismeri, kóstolta vagy legalább hallott a török kávéról. 140 év alatt nálunk is sikerült megvetnie a lábát ennek a hagyományokra épülő kávékészítési technikának. Magyarországon minden évben megrendezésre kerülnek a Speciality Coffee Association, vagyis a Különleges Kávék Szövetsége által kiírt nemzeti bajnokságok. Ezek egyike a Cezve/Ibrik Bajnokság. Hogy miért érdemes ezen indulni? Egyrészt szakmai elismerést, tapasztalatot, barátságokat, élményeket szerezhetnek a versenyzők, másrészt a nyertes kvalifikálja magát a világbajnokságra. És hogy ez miért nagyobb szó idén? Mert a 2017-es világbajnokságoknak, és ezzel együtt egy hatalmas nemzetközi kávés kiállításnak Budapest ad otthont június 13 és 15 között. De ez még ráér…

A versenyt megelőző hetekben jócskán felgyűltek a tennivalók – egyeztetni a helyszínnel, a kiállítókkal, az indulóknak összeállítani a gyakorlási sorrendet, megteremteni a lehető legpraktikusabb és legigényesebb környezetet egy színvonalas rendezvényhez.

Vasárnap már korán reggel elindult a készülődés a Babits Mihály Kulturális Központ Rendezvénytermében. A versenyzők egy része már 8 órakor megérkezett, hiszen kezdődött a gyakorlási idejük, mindeközben  a verseny és a kiállítás területén még javában zajlottak a munkálatok. Utolsó simításként a szavazó dobozokat helyeztük el, melyek segítségével a nézők is kifejezhették tetszésüket és a tudtunkra adhatták, szerintük ki volt a legjobb a négy induló közül.

A rendezvény 10:00-kor nyitotta meg kapuit. A bejáratnál minden látogató kapott egy kis meglepetést, egy narancsos-kávés francia bonbont A Kávé Háza jóvoltából, valamint egy szavazó cédulát. Ennek egyik felével a számukra legszimpatikusabb versenyzőre szavazhattak, a másik felével pedig ajándéksorsoláson vehettek részt.

A rendezvényt Ács Rezső Szekszárd megyei jogú város polgármestere nyitotta meg, őt követte Armen Tatevoszjan előadása. Armen megmutatta, hogy milyen az örmény kávé, hogyan isszák náluk a fekete nedűt. Elmondta, hogy feléjük a legtöbben úgy készítik, hogy először némi cukrot és az őrleményt és teszik az ibrikbe. Ezt egy kicsit megpörkölik, hogy a cukor is karamellizálódjon – ezáltal még különlegesebb íze lesz az italnak -, majd hideg vizet öntenek rá, összeforralják és gataval fogyasztják. Ennek a sütemények diós és vaníliás változata is van.

Armen előadása után elkezdődött a várva várt verseny. Elsőként Hajdú Balázs indult, őt követte Márkosi Balázs, majd a címvédő, Dobra Réka, végül Drenyovszky Andrea. Minden versenyző nagyon jól teljesített, és látszott, hogy komolyan vették a felkészülést. A versenyszámok között a zsűri visszavonult, hogy megbeszéljék a pontozást, a már teljesített versenyzők elpakoltak, a következők pedig felkészültek. A több, mint 300 látogató ez alatt az idő alatt a Casino Mocca, valamint a A Kávé Háza kávéiból kóstolhatott.

Miután mind a négy versenyszám véget ért, összeszámoltuk a közönségszavazatokat, és kihúztuk azokat a szerencsés látogatókat, akik ajándékban részesültek, majd következett a Közönség Díj nyertesének kihirdetése. Annak ellenére, hogy a hazai közönség a négy versenyző közül csupán egyiküket ismerte személyesen, mindenki bőségesen kapott szavazatot. Érthető módon azonban hazai pályán Márkosi Balázs vihette haza a közönség megtisztelő díját.

Az eredményhirdetésre még várni kellett egy kicsit. Bár a versenyzők számára ezek a percek feszülten telhettek, egy szakmai beszélgetés következett Kiss Zoltán, Antalóczy György és Tóth Sándor között. Szó esett Zoli világbajnokságon szerzett tapasztalatairól, valamint Gyuri mesélt a hazai kávézási szokásokról. A beszélgetést követően már tényleg csak pillanatokra voltunk attól, hogy megtudjuk, ki lett a győztes.

A pontozás gyors ellenőrzését követően a versenyzők még elmondták, hogy mi motiválta a őket az indulásra, miért szeretnék képviselni Magyarországot, miért szeretnének világbajnokok lenni.

Hallani lehetett, ahogy kattog a másodpercmutató… Hallani lehetett a nagy sóhajtásokat, az ujjpercek roppanását, ahogy a versenyzők idegességükben a kezüket tördelték… A nézőtéren össze- összesúgtak az emberek… Majd kattant a kilincs, és szépen sorban bejöttek a zsűritagok a terembe. Mosolyogtak, kezükben ott volt az eredmény. Hajcsunk Tibor köszönetet mondott a versenyzőknek, a nézőknek, a zsűrinek, a kiállítóknak és Tóth Sanyinak is, aki egész nap házigazdaként vezényelte az eseményeket.

Senki sem mozdult, senki sem beszélt. Kihirdették az eredményt. Negyedik helyezést ért el Drenyovszky Andrea, bronzérmes lett Hajdú Balázs, ezüstérmes Márkosi Balázs, aki pedig hazánkat 2017-ben képviselni fogja, az a címvédő Dobra Réka.

Az ünneplést követően a látogatók egy gyors kávét követően elköszöntek a kiállítóktól. A zsűritagok, a versenyzők és a kiállítók ezután egy kakaspörkölt mellett kitárgyalták a nap eseményeit, majd A Kávé Házában kávéval zárták a napot.

Mivel ekkorra már majdnem 12 órája voltunk talpon, elindultunk hazafelé. Mikor beértem a lakásba, sóhajtottam egyet és elmosolyodtam, a fejemben pedig az járt, hogy “Ez egy szuper nap volt. TS, köszönöm a lehetőséget!” Jókedvűen és fáradtan feküdtem le aludni.

Végezetül ezúton is szeretnék gratulálni minden versenyzőnek, Réka, neked pedig sikeres felkészülést kívánok!

Fotók: Wineography

Ha tetszett a cikkünk, kövessetek minket a Facebookon is: Palackbuké

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.