Tornai Pincészet: Pink Pinot Grigio 2019 ?>

Tornai Pincészet: Pink Pinot Grigio 2019

Kedves Dugózók!

Először is szeretnék elnézést kérni a kisebb kihagyásért, de már újra itt vagyok és zúdítom rátok a palackok titkait.

Lassan itt az év vége és ezen alkalomból is szeretnék minél több bort és információt megosztani veletek, hogy egy kicsit segíthessek az ünnepi borválogatások összeállításában. Ez több szempontból is igen nehéz feladat, mert az ország különböző vidékein igencsak eltérő a menüsor a karácsonyi asztalon, de próbálom a legjobbamat hozni és mindenki ízlésére szabni kicsit a borokat és azok sorrendjét.

Több fontos szempontot is figyelembe kell venni ilyenkor (főleg ha nagy a család, bár 10 főnél ne nyújtózkodjunk tovább, ugye mindenki tudja miért) és talán ami a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a saját világát az asztalon, akár az ételek, akár a borok tekintetében.

Bajaiként nálunk a menüsor fő eleme a hamisítatlan BAJAI halászlé, amihez az évek folyamán egy igen stabil válogatás alakult ki, de ezt egy kicsit később mutatnám be.

Először egy érdekességgel készültem, ami véleményem szerint jól párosítható különböző stílusú ételekhez, legyen ez akár előétel, főétel vagy desszert.

Ez a jó tulajdonsága abban rejlik, hogy a bor maga sem tudja eldönteni, hogy milyen stílust képvisel és ezt mindenféle negatív kritika nélkül mondom, ugyanis ez egy fehérszőlőből készült rozé stílusú bor. Mindkét technológia eljárás tulajdonságai magában hordozza, ezért igen jól beépíthető szinte bármely menüsorba.

Egy kis borkészítés:

Jogos lehet a kérdés, hogy fehérből hogyan lesz később rozé. Igazából a válasz az, hogy nem is később lesz belőle, hanem a szüret utáni pár órában megtörténik a folyamat. Egyes fehérszőlő fajták héjszerkezete alkalmas arra, hogy azokból színanyagot tudjunk kicsalni, ilyen például a szürkebarát. Ez abból adódik, hogy a szőlőhéj felépítése, többé-kevésbé hasonlít a kékszőlők héjához, vagyis tartalmaz valamilyen színanyagot. Érdekesség, hogy ez a folyamat fordítva is megvalósítható, vagyis kékszőlőből is tudunk fehérbort varázsolni, de most koncentráljunk a fehérből rozé útvonalra.

Ha egy borász úgy dönt, hogy pinkesíti a fehérborát, akkor arra több módja is lehet. Összességében minden eljárás célja, hogy áztatással (a szőlő bogyózás után még nincs kipréselve, hanem az összezúzott bogyó és must meghatározott ideig együtt folytatja kalandos útját a borrá válás folyamatában) a kívánt szín eléréséig héjon tartsa a cefrét. A stílusok kialakításában pedig az fog szerepet játszani, hogy eközben a cefre erjedésbe kezd-e vagy hűtve pihen. 

Friss, gyümölcsös borok esetében a hűtés célravezetőbb, mivel az aromaanyagok megőrzése az alacsony hőfokon történő áztatás és később az alacsony erjesztési hőmérséklet hatására sokkal hatékonyabb. De legyen is elég ennyi erről a csodálatos szakmáról, kóstoljunk inkább bort.

 

Tornai Pincészet/ Somló/: Pink Pinot Grigio 2019

A Tornai Pincészet immáron 3 generációs családi pincészet, akik az 1950-es évek körül kezdtek szőlővel és borral foglalkozni a Somló-hegy lábánál. Mára a borvidék egyik vezető borászata mind technológiában, mind pedig mennyiségben.

A pincészet célja, hogy fogyasztó a palack kibontása után megismerkedjen a vulkanikus tanúhegy minden szépségével és lendületével.

Először is, hogy mindenki tisztán lásson, ez egy fehérbor rózsaszín köntösben. Felmerül a kérdés, hogyan is lehet ez értékelni, milyen stílusjegyek alapján. Összességében a fehér és rozébor elkészítése nem sokban tér el egymástól, de egy jó borász egy-egy fajtánál testreszabja az alapokat. Feltételezem ez itt sem volt másképp.

Szín, megjelenés:

Pohárba kitöltve élénk rózsaszín a bor, de egy minimális szellőztetés után mintha átcsapna enyhe hagymahéj árnyalatba. Az is lehet, hogy ez csak az én kritikus megítélésem. Szeretem, ha egy rozé (bár itt tudom, hogy nem teljesen erről van szó) világos, élénk megjelenésű. Itt éreztem benne egy minimális fáradtságot, de sose ítéljünk szín alapján, mert nagy zsákutcába vihet. Itt tenném hozzá, hogy a bor 2019-es, vagyis egy ideje már tartja ezt a stabil színt, ami külön dicséretet érdemel.

Illat:

Itt érezhető volt számomra, hogy a bort hidegen áztatták a megfelelő szín eléréséig. Az illat tiszta, komplex és nagyon harsány. Minden szippantásra találtam benne valami újat, valamit, ami képes beépülni az előző elem mellé.

Először a körte és a barack volt kivehető számomra és úgy gondoltam, hogy ezek savas karaktert kölcsönöznek a bornak, aztán megjelent a füge, ami tompított a savhangsúlyon és lekerekítette az illatokat. Később egy kis virágos vonulat volt az orromban, majd megjelent a pinot fajtacsaládra jellemző magvasság (ez már az első korty után került felfedezésre).

Íz:

Talán mondhatni, hogy számomra kicsit csalódás, mert az illat után kevesebbet adott, mint vártam, de azért egy ilyen komplex illatvilág után nem merek és nem is akarok belekötni, mert a bor teljesen rendben van. Szóval mégsem volt csalódás.☺

Elsőre kicsit dominál a sav és az alkohol, már amennyire a 12%-os alkohol tud dominálni. Picit melegedve ott vannak a gyümölcsök (barack, alma, körte) és ami mindezt összekapcsolja az az enyhe virágmézes zamat. Tökéletesen illeszkedik a borba, ahogy a pici magvasság is a korty végén. 

Az íz hosszú és élénk, akárcsak az illat volt.

Én szemrebbenés nélkül elkortyolgattam a TV előtt, de az ünnepi asztalon is megtalálja a helyét.

Tökéletes kísérője szárnyasoknak, kacsa és libamájnak egyaránt. Zöldsalátákhoz remekül passzol és szerintem halakhoz is. Ha pedig ezek mellé sem sikerült beilleszteni, akkor egy nem túl édes, nem túl csokis desszert mellé is megfelelő választás lehet.

Nem sorolnám az olcsó kategóriába, talán 1700-1800 Ft-ért érhető el a Lidl-ben, de az év utolsó napjaiban aki találkozik vele és megengedheti magának szerintem ne hagyja ki.

Hát ennyi lett volna a mai barangolás a borok világában, a következő alkalomig mindenki vigyázzon magára és szeretteire, valamint mindenkinek Kellemes Karácsonyi készülődést és sok-sok borozást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.