Tombol az EB-láz, Iniesta borokat kóstoltunk… ?>

Tombol az EB-láz, Iniesta borokat kóstoltunk…

IMG_6318Június 9-12-én a Klauzál tér adott otthon a Mediterrán Bor és Gasztro Fesztiválnak. Nagy lendülettel indultunk neki mi is, hiszen a kiírás szerint mediterrán éttermek, bárok, borászatok, kávézók várták az olasz, spanyol, horvát és görög borok és ételek iránt érdeklődőket. Na, most mi vagy nagyon nem tudjuk, hogy Budapesten hol van a Klauzál tér és valami egészen csodálatos módon egy teljesen más rendezvényen vettünk részt, vagy szombat lévén rossz napot lőttünk be az egyhetes időintervallumból, vagy megint egy igen jó ötlettel, ám rossz kivitelezéssel volt dolgunk. Amikor egy mediterrán fesztivál keretein belül a konytos bor, a fröccs bodega, a palacsintázó és a kürtöskalácsos teszi ki a fél utcát, a gasztronómia csúcsát pedig a műanyag evőeszközzel papírtányéron potom 4 ezerért felszolgált kétgombócos töltöttkáposzta jelenti (bár lehet választani még a pörkölt és a cigánypecsenye között is), ott igen nagy problémák vannak.

Egy kisebb agyvérzést átélve, valamint számos válogatott szitokszóval jellemezve a potyautat, már-már az “akkor elmegyek plázázni”- terv kezdett körvonalazódni a fejemben, amikor is egészen véletlenül csak sikerült belebotlani egy boros standba a sor végén. Rövid időn belül gazdagítottuk magunkat a teljes szortiment – pontosabban a stand repertoárjának – tudatos végigkóstolásával, ami egy külső szemlélő számára jelenthette volna azt is, hogy nagyjából egy óra alatt másfél-két üveg bort magunkévá tettünk.

Új információkkal mindenképp gazdagodtunk, jelesül, hogy a Barcelona és a spanyol válogatott középpályásának, Andrés Iniestának van egy borászata, és nem is akármilyen nedűk kerülnek ki a pince falai közül.

IMG_6319A család 110 hektáron termel szőlőt Fuentealbilla közelében, a palettán pedig a fehér, rozé és vörös borok egyaránt szerepelnek. Persze nem valami úri passziója ez a focistának, hiszen generációkra nyúlik vissza a szőlő és a bor szeretete a családban. Már a szüleinek a családja is ezzel foglalkozott, igaz a saját pincészetre és ültetvényre még évekig várni kellett. Az első tőkék az 1990-es években kerültek telepítésre, míg a pincészet a feldolgozóval és palackozóval 2010-re készült el.

Általánosan elmondható, hogy aki az Iniesta borokkal kerül közelebbi kapcsolatban, az egészen biztosan valami izgalmasra számíthat. Csupa zamat, csupa gyümölcs borokra, melyeket áthat a mediterrán életérzés, a szenvedély, a tűz. Egy pohár napfény, érett, friss gyümölcsökkel.

Az alábbi tételek kerültek a poharainkba a délután folyamán:

Corazon Loco Blanco 2015: 60% sauvignon blanc és 40% verdejo házasítása. Világos citromsárga színű, könnyed, friss, üde és ropogós bor. Illatban citrusok és zöldalma, virágokkal megtűzedelve. Ízében a mangó, a grapefruit, és a már emlegetett zölalma is megjelenik, mindezt pedig szép ásványosság egészíti ki.

Finca el Carril Blanco 2012: 67% macabeo és 33% chardonnay házasítása. Szalmasárga szín, valamint intenzív gyümölcsösség, ásványosság jellemzi. Aromatikájában a trópusi gyümölcsök mellett a körte és némi fehér virág játssza a főszerepet.

Finca el Carril Valeria 2012: 80% chardonnay és 20% viognier házasítása, mely 5 hónapot töltött francia tölgyfahordóban. Aranysárga színű bor, csupa fehérvirággal, trópusi és csonthéjas magvú gyümölcsök aromáival. Érett és testes, jó szerkezettel, krémes textúrával.

Corazon Loco Rosado 2015: 100% bobal, mely a “La Manchuela” régió őshonos fajtája. Nagyon üde, nagyon friss, igazi illat- és ízbomba. Eper, málna, savanyú cukor aromatika, élénk savakkal, rozéhoz képest komoly beltartalommal.

IMG_6320Corazon Loco Tinto 2014: Fele-fele arányban tempranillo és syrah házasítása. Szép, komplex bor, hosszú utóízzel. Vezető aromajegyei a málna, a szeder és a cseresznye, egy kis ibolyával meghintve.

Finca el Carril Roble 2012: 60% tempranillo, 30% petit verdot, 10% syrah házasítása, mely mély rubin színnel köszönt minket a pohárban. Édes-érett gyümölcsök vezetik az aromatikát, ami kicsit lekváros ízvilágba hajlik. Fekete cseresznye és szilva násza, étcsokival és fűszerekkel gazdagítva. Szép egensúlyban lévő, elegáns bor, mely hosszan időzik a szánkban.

Minket meggyőzőtt ez a kis ízelítő, aki pedig kedvet kapott a kóstoláshoz, megtalálhatja a szortimetet vagy annak egy részét Budapesten spanyol és fine dining éttermekben, tapas bárokban, egyes borboltokban illetve vinotékákban. Ha pedig épp nincs utazgatós kedvetek, a Borterasz webshopja házhozszállítja a kívánt nedüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.