Tavaszi versenynaptár ?>

Tavaszi versenynaptár

M Á R C I U S

 

Borjog és Bormarketing Konferencia

március 2., Budapest

Március 2-án ötödik alkalommal rendezik meg a Rókusfalvy Pál és Prónay Bence által szervezett Borjog és bormarketing konferenciát a fővárosi Boscolo Hotelben. Szó lesz az Európai Unióban várható borreformokról, borjogi aktuakitásokról, a biogazdálkodásban rejlő lehetőségekről, az osztrák bormarketingről, a Michelin-csillagokról, eredetvédelemről és még sok minden másról.

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 

március 3., Budapest

Az Egri és a Szekszárdi borvidék immár ötödször rendezi meg összefogásban a Bikavér Párbajt a Corinthia Hotelben, bizonyítván, hogy a két borvidék összefog a közös bormárka építéséért, és hogy közösen mutassák be, milyen egyedi stílusú bikavérek készülnek a két borvidéken.

2017-ben közel 30 pincészet mutatja be a két borvidék legszebb borait, emellett több újdonsággal is készülnek, így többek között régi évjáratú bikavéreket kóstolhatnak az érdeklődők egy kis létszámú mesterkurzus keretében.

A két borvidék azonban nem elégszik meg egyetlen estével, a márciusi Bikavér Hetek alatt számos olyan program lesz, ahol a középpontban természetesen a bikavér áll. Fine dining éttermekben lehet kóstolni pohárral bikavéreket, felkerülnek a borlapokra, és ételek mellé is ezeket ajánlják majd a sommelier-k.

Balatoni Nagy Pezsgő & Gyöngyöző Teszt

március 12., Rádpuszta – Balatonlelle

A nyárra való készülődést soha nem lehet elég korán elkezdeni. Nincs ez máshogy a bor esetében sem, hiszen a balatoni borászok már márciusban megkezdik a nyári szezon borainak bemutatását. Idén másodjára pezseg a Balaton, gyöngyöző és habzó borok, klasszikus pezsgők várják az érdeklődőket mintegy 20 pincészet prezentálásában.

Ott voltunk az első teszten: Hangolódás a nyárra

VinCE Budapest Wine Show

március 17-19., Budapest

Szintén a Corinthia Hotel ad otthont Közép-Európa legnagyobb boreseményének, a VinCE Budapest Wine Show-nak. Az idén több mint 160 kiállító mutatkozik be a szakmai és nagyközönségnek.

A borok mellett a párlatok, valamint egyéb gourmet-termékek is jelentős szerepet kapnak, a kiállítás mellett mesterkurzusokon és interaktív workshopokon  is kóstolhatnak, tanulhatnak a borkedvelők.

Tokaji Március Nagykóstoló

március 25., Budapest

A Tokaji Március Nagykóstoló egy újabb Corinthia hoteles megmozdulás. Tokaj nemzetközileg a legismertebb, hazánkban pedig az egyik legkedveltebb borvidékünk. A rendezvény célja rámutatni arra, hogy Tokaj-Hegyalja nem egyetlen település, és nem kizárólag egy szőlőfajta vagy két bortípus otthona, ezt pedig több mint 70 borász mellett gasztronómiai és turisztikai kiállítók igyekeznek majd bizonyítani. A három mesterkurzus – melyek fő témája Szepsy, a Gizella Pince és a Holdvölgy – célja pedig, hogy a legfontosabb pincészetek mellett felvonultassa a borhoz köthető tokaji szervezeteket, programokat, a terület turisztikai, gasztronómiai, illetve művészeti kínálatát is.

 

Á P R I L I S

 

Badacsony New Yorkban

április 5., Budapest, Boscolo New York Palota

A Badacsonyi Borvidék színe-java ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be a Világ Legszebb Kávéházában. Badacsonytomaj, a borvidék központja éppen 30 évvel ezelőtt nyerte el a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” kitüntető címet. Idén erre a díjra fókuszálnak: előtérbe kerülnek a muzeális borok, a borászok személyesen töltik a friss és régi évjáratok nagy borait szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba.
Ez alkalommal a badacsonyi borászok személyesen kínálják a borvidék közel 150 borát a nagyközönség részére. A kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, kézműves termelőktől a nagy pincészetekig mindenki jelen van, hogy az általuk kínált válogatott borok kóstolása, és a velük való beszélgetés által elevenedjen meg a Badacsonyi Borvidék hangulata.

Tavalyelőtt erről így tudósítottunk: Hajrá Badacsony! Az Északiak illata a New Yorkban

 

Nyitott pincék Hajós 

április 8., Hajós

Tavaszi Pincenyitogató a Hajósi Pincefaluban! A pincefalu a Hajós-Bajai borvidék gyöngyszeme, ahol különálló, 1200 borospincében csupán a borok laknak. A Hajósi bor- és gasztronómiai minifeszt alkalmával a pincefalu utcái felpezsdülnek, megtelnek mosolygós emberekkel, élettel, élménnyel, zeneszóval, nevetéssel, a Gasztro-téren pedig friss ételek illatával.

Nagy Kékfrankos Kóstoló 

április 22., Budapest, Corinthia Hotel

A Kékfrankos Április egy egész hónapig tartó, a kékfrankos szőlőfajtát a középpontjába állító programsorozat, amelynek keretében szerte az országban borkóstolókat, borvacsorákat tartanak majd áprilisban, figyelmet szentelve e sokszínű szőlőfajtának. A Nagy Kékfrankos Kóstoló keretén belül  egy egész napos program keretében kóstolhatják végig az érdeklődők a borászok legjobb kékfrankos, illetve kékfrankos-alapú borait.

Bikavér Borongoló

április 29., Szekszárd

A Kadarka-túra analógiájára idén először kerül megrendezésre a Bikavér Borongoló elnevezésű program, Szekszárd északi részén található 10 pincészet részvételével.

Az alábbi 7 vendéglátó és 3 vendég pincészet kínálja Bikavér és egy könnyű borát a „Borongolóknak”: Eszterbauer Borászat – Heimann Családi Birtok, Merfelsz Pince, Mészáros Borház, Prantner Pince, Sárosdi Pince, Schieber Pincészet – Márkvárt Pince, Vesztergombi Pince – Dúzsi Tamás Pincészete. A belépő tartalmaz egy poharat, 2-2 pohár bort pincészetenként és melléjük helyi alapanyagokból készített ételeket. További részletek a rendezvény honlapján találhatóak: Bikavér Borongoló

 

 

M Á J U S

 

Szegedi Borfesztivál

május 12-21., Szeged, Széchenyi tér

A Szeged Napja Ünnepségsorozat a pezsgő szegedi fesztiválnyár nyitórendezvénye. A tíz napos gasztro-kulturális rendezvény a Napfény Városának legfontosabb ünnepévé nőtte ki magát. Az ünnepségsorozat része a Szegedi Borfesztivál, mely a vidék legnagyobb érdeklődésre számot tartó és a legtöbb borászt felvonultató borünnepe. A Széchenyi tér árnyas platánfái alatt mintegy másfélszáz termelő két héten keresztül várja a borbarátokat. A borfesztivállal egy időben nyitja meg kapuit a Gasztroudvar és a Kézművesek utcája. A Klauzál téren és a Kárász utcán hazai termelők kínálják különféle finomságaikat és kézműves termékeiket.

Pünkösdi Nyitott Pince Napok

május 12-15., Szekszárd

Magyarország valamennyi borvidékén és bortermő helyén pincészetek, borozók, borházak, vinotékák és borvendéglők tárják szélesre kapuikat e napokon, amikor bárki betérhet egy kóstolóra és jóízű beszélgetésre, előzetes regisztráció nélkül.

A Béla térről szombaton és vasárnap 11 órától 18 óráig félóránként indulnak buszok.

Bátorkeszi Borfesztivál 

május közepe, Bátorkeszi

Bátorkeszi Komáromtól 27 km-re északkeletre, a 270 m-ig (Erdőhát) magasodó Bátorkeszi-dombság déli lábánál, a Fényes-patak partján fekszik. 2006-tól rendszeresen rendezik meg borfesztiváljukat, ahol legalább 30 helyi borász nedűjét kóstolhatják meg az érdeklődők, de szép számmal érkeznek vendégborászok a környező falvakból, sőt Magyarország híres borvidékeiről is.  A borospincék vendégasztalain a száraz, a félszáraz és édes borok egyaránt ott szerepeltek, de a minőségi borok mellett finom sülteket, sajtokat és más ínyencségeket is lehet kapni, a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, ugrálóvárral várják, a kulturális programok között pedig mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt.

2014-ben ilyen volt: Bátorkeszi, borok, borzzal

Hárslevelűk Éjszakája

május 25., Budapest, Vajdahunyad vára

2014-től a hárslevelűnek is van tematikus napja. A Furmint Február Nagykóstolóhoz képest egy kisebb rendezvényről van szó, mely könnyedebb, lazább hangvételű, de mégis a szakmaiság keretein belül marad. A program során több mint 20 borász közel 50 hárslevelűje kóstolható meg, melyek túlnyomórészt Tokaj-Hegyaljáról érkeznek, de Eger, Somló és Villány is képviselteti magát a Mezőgazdasági Múzeum melletti román épület kerengőjében, ahol fedett, de mégis a szabad levegőn lehet kóstolni a kiváló borokat. A családias, oldott hangulatban könnyen oda lehetett férni a standokhoz, nyugodtan lehetett beszélgetni a borászokkal és kortyolni a jobbnál jobb nedűket.

Tavalyelőtti beszámolónk az eseményről: HÉJ, de szeretünk!

 

A naptárat folyamatosan frissíteni fogjuk, és újabb rendezvényekkel bővítjük.

Fotók: Palackbuké, a rendezvények hivatalos logói, ihatobb.hu, kiemelt kép – wsj.com

Ha tetszett a cikkünk, kövessetek minket a Facebookon is: Palackbuké

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.