Szemeszternyitó Szabó Lacival ?>

Szemeszternyitó Szabó Lacival

Hosszú évek teltek el az utolsó BorSzakkörünk óta, melyet számos tervezés, majd újratervezés kísért. Új helyszínt kerestünk – többször is -, munkát váltottunk – többször is -, ide-oda sodort az élet mindannyiunkat, azonban mélyen belül éreztük, a BorSzakkör hiányzik. Hiányzik, mert jó volt. Hiányoznak az emberek, a közösség, melyet alkottunk. 

Végül megtaláltuk a helyet. A helyet, ami otthont ad nem csak a szakkörünknek, de egyéb programjainknak, ötleteinknek egyaránt. Szóval üdvözlünk mindenkit immár átalakulva, új koncepcióval, új tematikával és új helyszínen, a Gyűszűbirtok szívében, a volt Kerámiaüzemben. 

Sokat gondolkodtunk, mi is legyen az első programunk, ki legyen az első meghívott borászvendégünk. A választásunk végül Szabó Lacira esett, akivel még 5 évvel ezelőtt találkoztunk egy Pécsi Borozóba írt riportunk kapcsán. Akkor így fogalmaztam meg az első benyomásomat róluk: “Többször kerekedtünk már fel, hogy a Tolnai borvidéken barangoljunk, és olyan kis gyöngyszemeket mutassunk be, amelyek érdemesek arra, hogy a borkedvelők útrakeljenek. Most ismét találtunk egy kis ékszerdobozt Váralján, Szabó Laci Pincészetét. Igazi vidéki élet a Mecsek lábánál, csupa zöld, csupa természet, közelebb érve némi parasztromantika, sok-sok színes bútor és használati tárgy, mindez rendkívül ízlésesen tálalva. Igazi kis mesepince, ami a kóstolótermet és az apartmant, na meg a teraszt és a kis fűszerkertet illeti. Folyamatosan hujjogattunk, hogy ezt nézd, meg azt, és hogy ide visszajövünk csapatostól. A pincében még nem is voltunk, de már szerelmes voltam.”

Az akkori három tagból álló palackos szortiment mára nyolcra növekedett, melyet Laci be is mutatott az est folyamán, de a borleírások előtt néhány szóban térjünk vissza a pincészethez.

A család az 1990-es évektől foglalkozik szőlőtermesztéssel, melyet sokáig kizárólag alapanyagként értékesítettek. A jelenleg 90 hektáros terület termésének jelentős részét, azaz 80%-át ma is szőlőként értékesítik. A maradék 20%-ból készül bor a pince falai között, mely 1000 hl-t jelent évente. Fajtaösszetétel tekintetében chardonnay, királyleányka, zalagyöngye, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, muscat ottonel, zenit, pinot blanc, zweigelt, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon és franc terem meg náluk. A korábbi TSZ ültetvények szerkezetátalakítását, pótlását és felújítását az elmúlt 5-6 évben elvégezték, majd 3 éve 1-1 hektár syrah, malbec és viognier is helyet kapott. 

Ekkora szőlőterület mellett évről-évre visszatérő kérdés volt a borkészítés lehetősége. Egy pályázatnak köszönhetően aztán a 2000-es évek elején két év alatt kialakították az egész borászatot a nulláról indulva, úgyszólván a pincétől a padlásig. 2012-ben készült először bor a pince falai közt, szinte autodidakta módon, mintegy próbálkozás gyanánt. A folyóboros értékesítés mellett 2014-től egyre inkább megjelentek a palackos tételek is.

Aztán miért is lehet még érdekes számunkra Szabó Laciék vállalkozása?

A feldolgozástól és tárolástól kezdve az értékesítésig és a borkóstolásig minden egy helyen van. A búboskemencén át a remekül összeválogatott, dizájnelemekkel ellátott, hangulatos kóstolóteremben 35, míg a félig fedett teraszon további 15 fő ismerkedhet a boraikkal. A kóstolóterem fölött található vendégházban az alapterület szűkössége miatt ugyan csak hat fő fér el, de kapcsolatban állnak egy helyi panzióval is, úgyhogy egy hétvégét vidáman el lehet tölteni náluk. Arról nem is beszélve, hogy akár saját magunk is gondoskodhatunk az étkezésünkről, hiszen a főzési lehetőség is adott, de ők is szívesen szolgálnak kemencés sültekkel és egytálételekkel.

De jöjjenek az est során bemutatott borok! 

Az estét egy zenitből készített dús és friss gyöngyözővel indítottuk, mely intenzív illattal és lendületes bubikkal töltötte meg a poharunkat. Szép savak gurították a citrusokat, szőlőt, némi zöldalmát.

A cserszegi fűszeres-ottonel muskotály nászából született Illatos Cuvée szintén telitalálat volt, igazi csajos ital, valódi parfümbomba, majd’ kiugrott a pohárból. Szőlő, fehérvirág, bodza és citrus bújt meg az illatkavalkád mögött, némi déli gyümölccsel karöltve, melyeket szépen kísértek a savak. 

Zenit-Chardonnay Cuvée 2018: szintén szép bor a gyümis vonalból, melyet remek savak vesznek körül. A kortyot pici kesernye zárta.

Rozé 2018: kékfrankos-merlot házastása, illatban picit visszafogott volt eleinte, majd megérkeztek a piros gyümölcsök, fűszeresség mind illatban, mind kortyban. 

Vörös Cuvée 2016: cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házassága mely “Váralja” művésznéven szerepel. Igazi jóivású, könnyed vörös, mely pici hordót is kapott, de semmi nem túlzó benne. Sok gyümölcs, pirosbogyósok, meghintve hordófűszerrel, keleti fűszerekkel és pici szegfűszeggel. 

Cabernet Franc 2016: arányos, könnyed franc. Könnyen élvezhető sok bogyóssal, közepes testtel. 

Cabernet Sauvignon 2016: 2 évente készül a pincénél cabernet sauvignon, ez épp a második évjárat belőle. Hangsúlyosabb már a tannin, de még így is arányos és könnyed marad a bor. Érett gyümölcsök lendítenek végig a kortyon, de jönnek a fűszerek is bőven.

Fotók: Wineography

Ha tetszett a cikkünk, kövessetek bennünket a facebookon is: Borszakkör – Újratöltve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.