Pulton innen és túl – KávéBár Bazár nyolcadszor ?>

Pulton innen és túl – KávéBár Bazár nyolcadszor

Szomat reggel. Elég hideg és nagyon ködös az idő. Nem baj, menni kell, Pesten dolog van. Bizony, most van a KávéBár Bazár! Juhuuu, végre-végre, induljunk már! Vissza kell fordulni egy-két székért, de hát befér az autóba bőven, a látogatóknak meg jól fog esni a megpihenés lehetősége két kávé között.

Amikor már tényleg úton vagyunk, végigpörgetem az agyamban, hogy mit is kell majd csinálni. Gyorsan szétpakoljuk a kávékat, aztán meg kell nézni a Latte Art versenyt, mert ma lesz az elődöntő. Már kis utcákon kanyargunk, és látom is a Tesla feliratot. Mondjuk megállni nem lesz egyszerű, de nem is tudom miért lepődök ezen meg, hiszen Pesten vagyunk… Egy rendőr áll az épület mellett, aki megengedi, hogy „elakadjunk”, amíg kipakoljuk a székeket és a kávét. Elindulunk a kiállító helyünkre, ahol a stand már készen van. Fehérek a bútorok, amin nagyon jól mutatnak a gépek: a Dalla Corte EVO kettője, a kis csodájuk, a Mina kávégép és a kis szerelmes párja Max, a daráló vagy a Compak E5, E6, F8 és R120-asa is. Letörlöm az asztalokat még egyszer nyitás előtt. Biztos, ami biztos. Ma csak nézelődök. Még mindenki csinosítgatja a standját, és igazgatja a kiállítani kívánt dolgait, úgyhogy elindultam egy felfedező körre.

VIII. KávéBár Bazár

2017. február 18-19

Helyszín: Tesla Budapest

30 kiállító, több száz termék (kávék, borok, párlatok, kísérőfalatok) kóstolási lehetősége

Nem csak szakmabelieknek, hanem fogyasztóknak is

Rengeteg újdonság, ínyencség, látványos programok

 

Visszasétáltam a kiállító térre, ahol már javában pakoltak a Latte Art Magyar Bajnokság versenyzői, szervezői. A versenyterület mellett volt közvetlenül az Art Bart, ahol a versenyzők még plusz pontokért önthettek. Mindez a Cserpes Sajtműhely standjának egyik oldalában kapott helyet, így aki szereti a Túró Rudit, az nagyon örülhetett. A Cserpes ugyanis egy hatalmas hűtőnyit szabadított a látogatókra. Annyit vettél, amennyit csak akartál, és a hűtő valahogy mindig újra tele lett… Elkezdődött a Latte Art Bajnokság. Nagyon sok érdekes mintát láttunk, a versenyzők szuperül helyt álltak annak ellenére, hogy a hely nem volt tökéletes verseny szempontból.

Miután végzett a kedvenc versenyzőm, bevallom, felálltam és elkezdtem felfedezni a kiállítókat. Engem nagyon megfogott a Mayer szörpösök standja, ahol fekete ribizli szörpöt és gyömbér teát kóstoltam. Utóbbi eszméletlen volt! A gyömbér kellemesen csípett, de nem volt agresszív, viszont a kis cukor és citrom ízesítés is csak kiegészítette, nem nyomta el. A rengeteg kávés kiállító mellett találtam egy kisebb standot, ahol zöldség és gyümölcs smoothiekat kóstoltattak. Én a mangó-barack-alma-spenót-káposzta kombót választottam. Bár féltem tőle,  jó kis meglepetésnek bizonyult. Ha lehetett volna vásárolni, hoztam is volna haza magammal úgy egy fél évre elegendő adagot. Amikor kicsit éhes lettem, pár falat mangalica szalámit, szürke marha kolbászt és töpörtyűt kértem az unokatesómtól, aki ezeket a finomságokat az emeltről szerezte. Hagyott nekem egy falat camembert is… na remélem, ezt mindenki megkóstolta, aki volt a Teslában! Visszamentem a Lucky Cap standhoz, vittem a fiúknak egy kis Túró Rudit, a nagy munkában jól jön az.

Vasárnap került megrendezésre a Latte Art Magyar Bajnokság döntője és a Coffee in Good Spirits Magyar Bajnokság is. A két kategória versenyzői egymást váltották. Egy Latte Art, egy Good Spirits. Mondanom sem kell, hogy mindenki nagyon izgult a kedvencéért. Ez a nap kicsit talán fokozottabb hangulatban telt, hiszen a sommelier és mixer bajnokságok is elkezdődtek. Ilyen szempontból különlegesebb is volt, hiszen három szakma izgulhatott az övéikért. A nap végére meg is lettek a győztesek:

  • Latte Art Magyar Bajnok: Tokaji Krisztina
  • Coffee in Good Spirits Magyar Bajnok: Béndek Tamás
  • Magyar Sommelier Bajnok: Tüű Péter
  • Magyar Koktél és Flair Bajnok: Kovács István

 

Az eredményhirdetés után mindenki jókedvűen búcsúzkodott az ismerősöktől, barátoktól. Mi megálltunk enni egyet a Szerájban. Egész nap nagy nyüzsgésben voltunk, úgyhogy az étteremben minket fogadó zsúfolt tömeg már meg sem kottyant nekünk. Miközben ettük a finom dönert, a csapatunk átbeszélte az elmúlt két nap eseményeit. Ki kivel beszélgetett, kit ismert meg, kinek szurkolt.

Nem tudom biztosan, hogy ez a rendezvény segítette-e hozzá a baristákat, hogy ne mindenki csak visszakérdezzen a „Mi a foglalkozásod?” című kérdésre adott válaszuk után, de abban biztos vagyok, hogy sokkal közelebb hozta a kávés szakembereket, a mixereket és a sommeliereket egymáshoz, valamint az egész országhoz. Haza fele az úton már mindenki halkan szuszogott, a rádió szólt csak. Amikor hazaértünk, szerintem mindenki nevében mondhatom: ruhástól dőltünk az ágyba, de épp, hogy elszundítottunk, már csörgött is az óra: HÉTFŐ van, ÉBRESZTŐ!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.