Minden napra egy falat ünnep! ?>

Minden napra egy falat ünnep!

Rohamléptekkel közeledik november 30-i workshopunk, melynek során a csokoládé világába kalauzolunk el benneteket. Ennek apropóján beszélgettünk Körmöczy Andreával, hogy egy kicsit megismerkedjetek vele, és bekukkantsunk a bonbonok, táblás csokik, csokinyalókák mögé.

Mesélj egy kicsit magadról! Mikor és hogy kerültél kapcsolatba a csokoládé világával?

6 évvel ezelőtt találkoztam először a kézműves csokoládékészítés világával, akkor már 14. éve dogoztam egy multinacionális vállalatnál vezető pozícióban. Már nagyon vágytam arra, hogy olyan dologgal foglalkozhassak, ami mások számára is örömet okozhat, hogy létrehozzak valamit. A csokoládékészítés szerelem lett eső látásra.

Az első próbálkozások még az otthoni konyhába kezdődtek, az első befektetésem a cégbe egy konyhapultnyi méretű gránitlap lett. Akkor kezdett érdekessé válni a csokoládékészítés, amikor a sok gyakorlás után az ismerősök tőlem rendelték a karácsonyra szánt csokis ajándékaikat.  Ez volt az első elismerés, hogy tetszenek a termékeim.

Hol és kitől tanultál?

A csokoládé készítését úgy, mint a cukrászatot rengeteg gyakorlással lehet elsajátítani. Természetesen egy kis szakmai segítségre is szükség lehet, amit a Csokoládé Akadémia tud nyújtani mindenki számára. Náluk kiváló alapanyagokból, kiváló szakemberekkel, különböző csokoládétechnikákat lehet elsajátítani. 

Mit jelent számodra a csokoládé? 

Mindig is „édesszájú” voltam, nem tudom elképzelni, hogy egy finom ebéd után – akár a hétköznapokban is – ne fogyasszak valami édes finomságot, mondjuk egy csokis desszertet vagy egy lágy csokoládét. Természetesen minden nap fogyasztok csokoládét, éppen amihez hangulatom van. 

Milyen alapanyagokkal, formákkal dolgozol?

A három alap csokoládé – tej-, fehér- és ét- mindegyikét feldolgozom. Igyekszem, hogy minden általam kitalált termékből legyen ebből a három alapízből választék. Ez azért fontos, mert nem mindenki szereti mindegyik csokoládét, van, aki kizárólag például csak étcsokoládét fogyaszt. Az alapanyagok szármázasi helyüket tekintve vagy kiváló belga vagy kiváló olasz csokipasztillák. Ezek a csokipasztillák valódi csokoládék a tartalmukat tekintve. A csokoládé formák nagy része Belgiumból érkezik, de vannak egyedi igények, amikor kutatni, keresni kell, hogy megtaláljuk az ideális formát. A csokikészítés egyik titka a jó forma.

Hogyan készülnek a bonbonok?

A töltött bonbonok készítéséhez a legfontosabb folyamat a jó csokoládé temperálás. Az ideális bonbon az, amelyiknek vastagsága minden irányban egyforma, tehát az oldalai, illetve a talpa 1-1,5 milliméter vastagságtól nem vastagabbak. A bele kerülő krémnek pedig csak a fantáziánk szabhat határt. Bármilyen gyümölcs alapú készítmény vagy főzhető krém betölthető a bonbonok belsejébe. A lényeg, hogy a csokoládénk roppanjon, a töltelékünk pedig lágy, krémes legyen.

Vannak felkapott ízek, slágerek?

A legkedvesebb ízek észrevételeim szerint az egyszerű gyümölcsös vagy egyszerű magvas ízek. Természetesen van igény a különlegesre is, mert az emberek kíváncsiak, de fogyasztás szempontjából az egyszerű ízeket keresik. 

Neked mi a kedvenced?

Az én személyes kedvencem az egész mandulás tejcsokoládé. A tejcsokoládé ebben az esetben egy 41% kakaó szárazanyag tartalmú csokoládé, benne egész pörkölt mandulaszemekkel. 

Baján saját üzletet nyitottál. Milyen csokik kaphatók nálad?

A bajai picike üzlethelység szerepe kizárólag mintabolt jellegű. Szerettem volna elérhetővé válni az olyan megkereséseknek is, akik egyedi csokoládék ajándékozásán gondolkodnak, akár 1-2 db-os mennyiségben is. Itt lehetőség van a több száz forma közül kiválasztani a megfelelőt és megrendelni, illetve mindig tartok szezonálisan is kész csokoládékat, amik azonnal vihetőek.

Melyek a legismertebb termékeitek?

Gyerektermékek közül a csokoládé nyalóka háromféle alapízben, illetve itt mindig szezonálisan alkalmazkodunk az igényekhez is. Ez egy 30 g mennyiségű tömör csokoládé egy nyalóka pálcikán. Felnőtt termékek közül a legkeresettebbek a feltéttel szórt táblás csokoládék díszdobozban. Itt is figyelünk a három alapíz megtartására.

Mi szerepel a szakmai bakancslistádon?

Szeretnék még a csokoládékészítésben elmerülni, különleges megkereséseknek eleget tenni, de vágyam, hogy más desszerteket is elérhetővé tehessek a vásárlóim számára. Ehhez elengedhetetlen a szakmai fejlődés, tanulás.

Hol lehet találkozni veled?

Velem és a termékeimmel minden szerdai és szombati napon a bajai piacon találkozhattok, péntek délutánonként pedig a mintaboltban vagyunk nyitva. Emellett megkeresésekre, igény esetén kézműves foglakozásokat is tartok kis, max. 4-5 fős létszámmal. Ezeken otthon is megvalósítható csokititkokat is elárulok. A szlogenem: „Minden napra egy falat ünnep!” Mindenki számára próbálom eléretővé tenni a jó minőségű csokoládét, akár mindennapi fogyasztással.

Andreát megtalálhatjátok a Chokolady facebook oldalon, kövessétek ott is a munkáit!

További programjainkról tájékozódhattok az oldalunkon: GasztroMűhely

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.