Mádi történet ?>

Mádi történet

Áprilisban rendhagyó programmal készültünk a Bormúzeumban, a mádi DemeterVin pincétől Demeter Endre tette volna tiszteletét a szakkörünkön. Sajnos az élet közbeszólt, olyan prózai dolgokkal, mint Endre balestete és többhetes kórházi kezelése. Bár előző nap elhozta a borokat, amiket közösen lekóstoltunk, sajnos másnap vissza kellett mennie, így a szakkörösöknek be kellett érnie egy rögtönzött előadással Mádról, a furmint és a hárslevelű fajtákról, a szamorodni és az aszúkészítés technológiájáról az én prezentálásomban. A tételek viszont szépen beszéltek Endre helyett is. Noha valamilyen szinten megosztó volt egy vörösboros vidéken a savhangsúlyos, szikár fehérek, valamint az édes tételek sora, azt gondoljuk, hogy csalódást egyik sem okozott, a maguk kategóriájában gyönyörű borokat kóstolhattunk.

Ami pedig engem illet, nem titok, hogy Mád valamilyen szinten a szívembe lopta már magát, és amilyen vehemenciával tiltakoztam anno a furmint ellen, mára az egyik kedvenc fehérborommá avanzsált. A DemeterVin borok egy részéhez pedig már volt szerencsém egy korábbi, mádi látogatás alkalmával. Az akkori hiányérzet – nap vége, utolsó pince, furmint túltelítődés -, most rendeződni látszott, az “univerzum helyrebillent”.

11206962_814881815256785_4018018693747508014_nNéhány szó a pincészetről. 12 hektáron gazdálkodó családi gazdaságról van szó, mely kizárólag saját alapanyagot dolgoz fel. A terület fele bakművelésű. A borok szigorúan hagyományos módszerekkel készülnek, kézi préseléssel, adalékanyag és fajélesztő mentesen, spontán erjesztéssel és fahordós érleléssel. Acéltartályt kizárólag a kísérleti tételeknél alkalmaznak.

Ilyenek például a furmint és hárslevelű alappal, évszázados hagyományok alapján készült palackos erjesztésű száraz nyerspezsgők, melyekkel 2003 és 2012 között kísérleteztek, de ilyen a gyöngyözőbor is, amit 2008-ban ők készítettek először Tokaj-Hegyalján. A gyöngyözőbor továbbfejlesztése a ma forgalomban levő Délceg elnevezésű bor, mely szigorú terméskorlátozással, furmint és hárslevelű házasításából született.

A terméskorlátozásnál maradva: minden esetben alacsony, fél-egykilós tőketerheléssel dolgoznak. A pince történetében 2003 jelentette a fordulópontot, ekkor került piacra az első palackos tételük, az Úrágya Furmint, melyből 900 palack készült anno. Ebben a tekintetben azóta is a kis tételek a jellemzőek, az évi 12.000 összpalackszám jelzi, hogy egy tételből 1000 feletti mennyiség sosem készül. A borok 70%-a a Távol-Keletre, illetve Lengyelországba kerül exportálásra, a maradék jobbára a pincénél kerül eladásra.

11013321_814881808590119_6318011817707497448_nDélceg 2013: Reduktív technológiával készült, tartályban, spontán erjesztve, hozzáadott adalékanyag nélkül. 70% furmint és 30% hárslevelű házasítása a Veres- és Úrágya-dűlőkről. Illatában megjelenik a hárslevelű virágossága, kedvessége, mellette szépen jönnek a gyümölcsös jegyek. Ízében masszívabb, a furmint veszi át a vezető szerepet. Fehérhúsú gyümölcsök, virágok, ásványok keverednek a pohárban. Élénk, ropogós savak, egy kis kesernye zárásnak. A 14%-os alkohol nem lóg ki. Könnyed és jóivású, a tartalom elég komoly, mégis érthető. Akár fröccsnek is jól csúszik.

Furmint 2013: Illatában és ízében a gyümölcsös jegyek, alma és körte dominálnak, mellette sós, fémes ásványosság jelentkezik. A savérzet erőteljes, a szerkezet harmonikus, arányos. A 8 hónapos hordós érlelés szépen integrált, nem tolakodó. A korty telt és komplex, hosszú lecsengésű, mely hol almás, hol ásványos vonalon mozog.

Király 2012: Dűlőszelektált tétel, tisztán bakművelésű, 2004-es telepítésből. Szintén 8 hónapos hordós érlelést kapott ez a teljesen szárazra erjesztett furmint. Körtés aromák jelentik a fő csapást illatban és ízben egyaránt, melyet fás jegyek és mineralitás kísér. Élénk savak, telt korty, nagyon jó szerkezet. Alkohol: 14,5%. 622 palack készült belőle.

Úrágya 2012: 90 éves tőkékről származó furmint és hárslevelű, 0,5 kg tőketerheléssel szüretelve. A pincészet csúcsbora, 800 palack készült belőle. Minerális, körtés, birses, almakompótos aromatika, marcipánnal, mandulával, virágokkal, kicsi fával. A korty sűrű, de lendületes savak kísérik, így nem nehezedik el. Rendkívül ízgazdag és komplex, hosszú lecsengéssel.

11219363_814881675256799_3188827155100497527_nÉlvezet 2013: Késői szüretelésű furmintból és hárslevelűből származó édesbor. 126 g/l maradék cukrával a 4 puttonyos aszú beltartalmával rendelkezik. Illatában és ízében sok gyümölcs és virág, mézesség, mellé szép savak és jó szerkezet. Az alkohol sem magas, 12,5%. Könnyen értelmezhető, könnyed és laza, kedves karakter. Gyorsan megszerethető, ami nem véletlen, hiszen Juniboros koncepció. Elkészítésével a cél a fiatalok megcélzása volt. A borral akár most ismerkedők számára is nagyon jó választás lehet édesbor kategóriában.

Szamorodni 2012: 240 g/l maradékcukorral és 13% alkohollal bíró szamorodni, melyből 2500 palack készült. Aszalt gyümölcsös, botrytiszes, sárgabarackos illat- és ízvilág, édes-krémes korty, nagy szerkezet, hosszú lecsengés.

Aszú 6 puttonyos: Egy hordónyi, azaz 380 palack készült ebből a tételből. 300 g/l maradékcukrot tartalmaz, tulajdonképpen aszúesszencia kategória. Mézes, aszalt gyümölcsös illat és íz, benne barack és tea ízérzet. Rendkívül tömény, végtelen illat- és ízvilág. Klasszikus aszú a maga nemében, azaz lehengerel és elvarázsol.

További fotók a BorSzakkör facebook oldalán találhatók: BorSzakkör a Bormúzeumban

A cikk eredetileg a Pécsi Borozó hasábjain jelent meg.

(2015. április 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.