Kékfrankos Toros másodszor ?>

Kékfrankos Toros másodszor

Tavaly debütált a Szekszárdi borvidék első téli túrája, a Kékfrankos Toros, mely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy bemutassa a kékfrankosok sokszínűségét. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy mindkét évben résztvevői lehettünk, és bátran mondhatjuk, a fajtára alapozott rendezvény igazolta az elvárásokat. Ha csak a jegyeladást nézzük, idén kétszer annyi jegy kelt el, a rendezvény színvonala pedig nem veszített értékéből.

Ahogy már első évben is, minden borászat két vendégnek és boraiknak adott otthon. Így a Bodri Pincészetnél a Vesztergombi Pince és a Prantner Pince, a Takler Borbirtoknál a Sebestyén Pince és a Neiner Családi Pince, míg a Fritz Pincészetnél Dúzsi Tamás és a Hetényi Pincészet vendégeskedett és mutatta be alap- és prémium kategóriás kékfrankosát. 

Ez alapján a borsor a következőképp alakult: 

Bodri Pincészet – Vesztergombi Pince, Prantner Pince:
Prantner Kékfrankos Rosé 2018, Bodri Kékfrankos 2017, Vesztergombi Kékfrankos 2016, Prantner Kékfrankos 2017, Vesztergombi Porkolábvölgyi Kékfrankos 2016, Bodri Kékfrankos Válogatás “Faluhely” 2016

Takler Borbirtok – Sebestyén Pince, Neiner Családi Pince:
Sebestyén Kékfrankos Rosé 2018, Neiner Kékfrankos Lángsiller 2017, Takler Kékfrankos 2017, Sebestyén Kékfrankos “Nánai” 2016, Neiner Kékfrankos 2015, Takler Kékfrankos  Reserve 2015,

Fritz Pincészet – Dúzsi Tamás, Hetényi Pincészet:
Dúzsi Kékfrankos 2016, Fritz Szűzi Kék 2016, Hetényi Monsieur Kékfrankos Rosé 2018, Fritz Kékfrankos 2013, Dúzsi Görögszói Kékfrankos Válogatás 2013, Hetényi Tábornok Prémium Kékfrankos 2015

Téli túra lévén az évszaknak megfelelő, helyi alapanyagokból készült disznótoros ételek kerültek a tányérokra. A Bodri Pincészet vaddisznótorossal készült, a Takler Borbirtok bőrös karajjal és hagymás törtburgonyával, a Fritz Pincészet pedig hideg vegyes disznótoros ízelítővel kedveskedett a vendégeknek.

Összességében mindenhol szép, fajtajelleges borok kerültek a poharainkba, idén azonban úgy döntöttünk, a részletes borleírások helyett inkább egy kisebb merítést mutatunk be, és kiválasztottuk azt a TOP3 bort, mely a leginkább elnyerte a tetszésünket és a legnagyobb élményt nyújtotta. Az abszolút favoritok így a Fritz Pincészet, a Hetényi Pincészet és a Neiner Pince borai lettek.

Fritz Szűzi Kék 2016: A névválasztás nem véletlen, az Aranydombon termett kékfrankos első szüretjéből szűrt borról beszélünk. Friss gyümölcsaromák, virbráló savak vezetik a kortyot. A magas, 14,5 %-os alkohol abszolút nem ugrik ki, szépen belesimul a közepes testbe. Harmonikus, jól iható tétel, meggy és szilva aromákkal, melyet a hordófűszerek kellemesen ölelnek körül. 

Hetényi Tábornok Kékfrankos 2016: Könnyed, ám mégis elegáns tétel. Arányos kékfrankos, mely fiatalos benyomást kelt, épp az a típus, mely a szívemhez a legközelebb áll. A meggy zamatosságát a fűszerek diszkréten ölelik körbe, méltán került Szekszárdi Palackba.

Neiner Kékfrankos 2015: Gazdag bogyósgyümölcsös karakter illatában és ízében egyaránt. Az érett meggy a fűszerekkel karöltve igazi harmonikus bort eredményezett.

Bár a 18 kóstoltatott tétel és három étel önmagában is egész napos programként szolgált, akik mégis éreztek még erőt magukban a folytatásra, azoknak két pincészet is készült after party-val. Az esti rendezvények nyitottak voltak, így azokat is szívesen látták, akik magára a túrára nem váltottak jegyet, sőt rájuk kifejezetten gondoltak, hiszen többfogásos vacsorával készültek a fogadásukra, emellett más-más stílusú zenékkel szórakoztatták a vendégeket.

 

A cikk eredetileg a Pécsi Borozó XII. évfolyam 1. számában jelent meg.

Kiemelt kép: Wineography

Fotók: Palackbuké

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.