Karácsonyi BorMozi ?>

Karácsonyi BorMozi

15774697_743655642457803_5065784593212319968_oDecember 16-án végre ismét elérkezett a pillanat, hogy kinyíljanak a Bormúzeum ajtajai. A legutóbbi BorSzakkörünk óta eltelt némi idő, az évet viszont ezúttal nem egy újabb szakkörrel, hanem egy rendhagyó BorMozival zártuk le. Borokban most sem volt hiány, a Bodri Pincészet felajánlásából egy remek hatos borsort sikerült összeállítani, Az elveszett gyermekek városa című Jeunet filmmel pedig egy igen érdekes körutazásra indultunk a mozgókép kockákon át.

Az est tematikája bor-film-bor-film-bor alapokon nyugodott. A sort két egészen friss tétellel kezdtük, egy sauvignon blanc-nal és egy rozéval, mindkettő idei termés eredménye.

15723456_743655225791178_4685895918722301737_oMár szinte minden évben elmondhatjuk, hogy nehéz évjáraton vannak túl a borászok. Korábban Urbán Petivel beszélgettünk a szüretről és az idei évjáratról, így biztosat tudunk a Bodri borok alakulásáról. Az évjárati sajátosságnak, azaz a melegnek és a csapadéknak köszönhetően telt fürtöket és bogyókat tudtak leszedni, igen érdekes paraméterekkel. A hosszú tőkén hagyás miatt fenolosan érett lett a szőlő, a savkészlet magasabb lett, a végére pedig a cukortartalom is megnőtt. Más stílusúak lesznek, mint az elmúlt évek meleg időszakaiban, de összetettebb, komplexebb és emellett izgalmas borok fognak készülni a pincészetnél.

A kóstolt tételek…

20161216-bodribormozi-0038A sort a 2016-os Sauvignon Blanc indította, nagyon intenzív bodza és citrus jegyekkel, friss, élénkítő, lendületes ízekkel és savakkal. Őt követte a sorban a “Rozi” névre keresztelt Rosé Cuvée, melynek nagyobb részben kékfrankos, kisebb részben merlot és pinot noir szőlők adják az alapját. Lendületes, friss, epres-málnás, ropogós rozé, mely már két aranyérmet nyert idén, a XVIII. Miklós Napi Rozé Borversenyen és a XI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál keretein belül megrendezett Magyarország Legjobb Újbora Borversenyen.

A film szünetében a 2015-ös Civilis Siller Cuvée került a poharakba, mely klasszikus sillertechnológiával készített bor, fele-fele arányban kékfrankos és kadarka házasítása. Illatban érett, édes málna és meggy jelentkezik, melyet egy kis fűszerpaprika leng körül. Ízében jönnek a már említett pirosbogyósok, fűszeresség, borsosság és paprika. Kerek, harmonikus tétel. Kiváló savakkal, fűszeres és buja ízjegyekkel. A szintén 2015-ös Kadarka pedig rózsaborssal megfűszerezett málnás ízvilágával varázsolt el mindenkit az est folyamán.

Zárásként – a film után – két olyan tételt kóstoltunk, melyek a borászok közös Szekszárd védjegyes palackjában várták, hogy átkerüljenek a poharainkba.

20161216-bodribormozi-0034A 2013-as Kékfrankos “Faluhely” Válogatás mély rubinszínű bor, illatban meggy és szeder dominanciával, melyet vaníliás, konyakos érettebb jegyek kísérnek. Krémes ízvilágú tétel. Az azonos évjáratból származó Bikavér “Faluhely” Válogatás cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, kadarka és merlot házasítása, melyek terméskorlátozással a Faluhely-dőlőben teremtek. A fajták külön-külön első töltésű tölgyfahordókban egy évig érlelődtek, majd házasításuk után további fél évet töltöttek hordóban a palackozásuk előtt. Sűrű szövésű, mély, karakteres bor, mely élénk, zamatos gyümölcsösséget, finom fásságot, határozott fűszerességet rejt magában. Bársonyos és elegáns. Jelenleg a világ összes magyar nagykövetségén elérhető és kóstolható.

Most pedig néhány gondolat a filmről…

20161216-bodribormozi-0021Az elveszett gyerekek városa egy különleges mese, mely két órára egy számtalan réteget magába rejtő és különös világba repít minket. Egy olyan világba, melyben a szereplők jellemvonásai, valamint a dolgok logikai kapcsolatai is torzak és szürreálisak, a ’30-as és ’40-es évek noir hangulatát, valamint a Twist Oliverből jól ismert atmoszférát megteremtő környezetről nem beszélve. A helyszín furcsaságát a rendező csak még jobban felnagyítja és kiemeli a rengeteg totálképpel.

Többrétű és összetett történet ez, mely csak lassan áll össze. Bonyolult véletlenek és logikai kapcsolatok sokasága bontakozik ki a film során, miközben újabb és újabb szereplők tűnnek fel. A köztük lévő kapcsolati háló rendkívül furcsa és szokatlan, de szerves részét alkotják az egésznek.

20161216-bodribormozi-0026A szereplők mindegyike a társadalom peremén él, ahol saját kis világukat hozzák létre, melyben csak magukra és néhány emberre számíthatnak, miközben ez a világ igen sérülékeny, kártyavárszerű és furcsán-kurtán kicsavart.

A helyszín és az idősík nem behatárolható. Kezdetben sem azt nem tudjuk, hogy hol vagyunk, sem azt, hogy mikor, és csak fokozatosan ébreszt rá bennünket arra a rendező, hogy egy álom részesei vagyunk. Ennek tudatában pedig végül is érthetővé válik az, hogy a történet szálai miért ilyen lassan és összefüggéstelenül bontakoznak ki és kuszálódnak újra össze.

A sztori hősei: Valaki, a bálnavadász, aki a bálnák énekét meghallva eldobta szigonyát, most pedig vásári erőművészként éli mindennapjait és sodródik az árral. Kajás, Valaki fogadott öccse, akit elrabolnak a film elején – ez adja tulajdonképpen a mese kiindulópontját -, Morzsa, a gyerekek vezére, aki segíti Valakit céljának elérésében, egyúttal saját sorsát is jobbra fordítja, hiszen családot szerez magának. 20161216-bodribormozi-0031Marcallo, az idomított harcibolhák cirkuszának ópiumfüggő igazgatója, Zette és Line, a bokában egybenőtt sziámi ikerpár, akik korábban Marcallo cirkuszában léptek fel Polip néven, most pedig a gyermekbandát irányítják. Aztán ott van az aknamezővel körülvett tengeri olajfúrótorony népsége: Krank, az őrült tudós, aki nem tud álmodni, mert teremtésekor nem kapta meg ezt a képességet, így most egy gép segítségével elrabolt gyerekek álmaiba költözik be. Irvin, az agy, aki folyamatos fejfájástól szenved, Miss Bismuth, a gyerekméretű “anya”, valamint a 12 ostoba, befolyásolható és álomkórban szenvedő klón, akik képtelenek rájönni melyikük a másolat és melyikük az igazi. Mind-mind egy egykoron ott élt professzor – aki magányossága elkerülésére saját családot teremtett magának – művei, ám ezek a teremtmények sorra hibásan születtek.

A torony és a város lakói között a kapcsolatot a küklopszok tartják fenn, a vakok fanatikus szektája, akiknek vezetője a harmadik világ és birodalom eljövetelét hirdeti. Ők látják el Kranket gyerekekkel, amiért cserébe látást adó elektronikus műszereket kapnak.

A történet megoldása, azaz Krank legyőzése saját fegyverével történik. Míg eddig ő hatolt be a gyerekek álmaiba, most az övébe hatolnak be, míg eddig képtelen volt az elalvásra, úgy most nem tud felébredni saját lidérces álmából. A történet végére pedig felbukkan a professzor is, hogy elpusztítsa saját teremtett világát.

20161216-bodribormozi-0030Ahogy a rétegek rendkívül fontosak a történet során, úgy az apró dolgok is nagy jelentőséget kapnak. Legjobb példa erre, hogy Marcello bolháit kiemelt, már-már sorsfordító szereppel ruházták fel a filmben. Fullánkjukra egy olyan vakcina van szerelve, mely befecskendezés után dühöngő őrültté változtatja az áldozatot, mindehhez pedig az idomár zenegépének megszólalása a katalizátor. A bolhák felbukkanása során a szereplők vagy elpusztulnak vagy megmenekülnek a biztos haláltól, de mindenképp sorsfordító  a megjelenésük. A bolha ilyetén messiás szerepbe helyezésével arra hívja fel a figyelmet a rendező, hogy a legapróbb dologok láncreakciók sorát képesek beindítani, azaz a mikrokozmosz rendkívüli hatással képes befolyásolni a makrokozmoszt.

Ne feledkezzünk meg a filmben rejlő mélységes kritikáról sem, ami a vallások dogmáiról, a gyerekek kihasználásáról, illetve a haszonszerzés nem épp hétköznapi módjairól szól. Mindezekkel áll szemben Valaki nemes és egyszerű célja – kiszabadítani a kisöccsét.

15590418_742208552602512_1835580345080593110_nFelnőtteknek szóló, szürrealista elemekkel átszőtt mese tehát Az elveszett gyerekek városa, nem kevés humorral megspékelve. Egy tagadhatatlan Jeunet-alkotás Caro-díszletekkel és Jean-Paul Gaultier tervezte jelmezekkel.

Végezetül szeretném megköszönni mindenkinek, aki eljött a BorMozinkra, illetve adományával, munkájával hozzájárult ennek a projektnek a létrejöttéhez: 200 kg száraztápot, 12,5 kg konzervet és 2 kg kutyaszalámit gyűjtöttünk, melyet december 23-án juttatunk el a Kutyamenhely kis lakóinak.

Ha tetszett a cikkünk, kövessetek minket a facebookon is: Palackbuké

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.