Hú!SVÉT+SWEET Palkonyán ?>

Hú!SVÉT+SWEET Palkonyán

Stílus. Vidék. Éttermek. Színvonal. Minőség.

Véleményem szerint ez az az öt szó, amely a SVÉT alapítóit megihlette. SVÉT, azaz Stílusos Vidéki Éttermiség. Ahogy ők fogalmaznak: “A SVÉT egyesület azonos felfogású, de eltérő stílusú éttermek baráti szövetsége…A SVÉT célja tehát nem más, mint időről időre összehozni a fogékony közönséget és az ország különböző pontjain működő kézműves éttermeket. Bemutatjuk a vidék színes, gasztronómiai palettáját – lehetőleg laza, családias hangulatban, különösebb protokoll nélkül, távol a város zajától, stílusosan.”

Pár hónappal ezelőtt nézegettem a Hú!SVÉT+SWEET Palkonyán oldalát. Több helyről hallottam már a rendezvényről, és kifejezetten a minőség és a színvonal volt az, amit az eseményhez kapcsoltak azok, akik már ellátogattak ide. Mivel szerencsémre a minőségi gasztronómiára éhes, és azt követő családban nőhettem fel, nagyon felkeltette az érdeklődésemet ez a programlehetőség. Ezután nem sokkal kiderült, hogy személyesen is érintettek leszünk, hiszen A KÁVÉ HÁZA meghívást kapott Palkonyára – friss szüretes kenya  és olasz is volt, mindegyik sok dícséretet kapott.

Idén egy teljesen új tematikát dolgoztak ki a szervezők. Két tematikus napra bontották a hétvégét: a szombat a vidéki éttermeké volt, míg a vasárnapot a vidéki cukrászdák uralták. Ezelőtt sosem jártam Palkonyán, viszont amint beértünk a körülbelül 300 főt számláló községbe, magával ragadott a bája. Olyan kedves és rendezett a környezet, hogy az ember rögtön mosolyogni kezd. Az egyutcás kis falucska a Villányi-hegység északkeleti oldalán fekszik, tehát a csodás táj eleve adott. Ami még különlegesebbé teszi a helyet, az nem más, mint a Batthyányi család által finanszírozott klasszicista templomtorony. A templomban található barokk főoltár eredetileg a pécsi székesegyházé volt, onnan került át Palkonyára. Pécs felől érkeztünk, amint beértünk a faluba elénk tárult a különleges bordó kupola, amit szándékosan sem tudna figyelmen kívül hagyni az ember. A faluba vezető úton az első háztól kezdve sorban álltak az autók az út szélén. A templom után már látható volt a nagy tömeg is.

Természetesen először a saját standunkhoz mentünk. A PalKonyha udvarában kaptunk helyet,  szombaton az Anyukám Mondta (Encs), a Babka (Budapest) és a Sauska Pincészet (Villány), vasárnap pedig a Yokka desszertműhely (Pécs), a Harer Csokoládéműhely és Cukrászda (Sopron) és Mihályi László, vagyis Mihályi Patisserie (Vác) társaságában. Miután körbeköszöntünk az udvarban, elindultunk kedves társaságommal, hogy nyakunkba vegyük a falut.

Ahogy kijöttünk a PalKonyha udvarából, elénk tárult az utca, amely végig vezetett minket az éttermeken, borászatokon. A helyi pincészetek és cukrászda is kinyitotta kapuit, várta a vendégeket, az ország minden szegletéből érkezőket. Hiába voltunk rengetegen, nem éreztük, hogy máshonnan érketünk volna. Olyan volt, mintha az ismerőseink egy igazi vendégségbe invitálták volna bennünket.

A vendéglátók mindenhol részletes információkat adtak a termékeikről, lehetett velük beszélgetni, nagyon nyitottak voltak, és azt éreztem rajtuk, hogy örülnek az érdeklődő kérdéseknek. A finom ételek nem csak isteniek, hanem nagyon gusztusosak is voltak. Éppen ezért képeken keresztül szeretném megmutatni őket, rövid leírással.

 

A PalKonyha bejárata
A Babka és A Kávé Háza barátságába simán belefér, hogy eltolják egymás bicikljét

 

 

 

 

 

 

Az Anyukám Mondta által készített fociaccia szezonálisan spárga, pármai sonka és burrata feltéttel
Sós után jöhet egy kis édes a Kistücsöktől: desszert spárgával. Első hallásra furcsa, de annál finomabb!

 

 

 

 

 

 

 

Készül a Viator Apátsági Étterem és Borbár bárány parmantier-je, szarvasgombával és friss salátával

 

És elkészült. Magnifique!

 

 

 

 

 

 

Jáhni László, a Kistücsök séfje, előtte a 64 fokos tojás spárgahabbal
Tortilla a Babkától, nyami!
Kell egy kis frissítő!

 

Békacomb, disznósajt, pácolt pisztráng, almalekvár, retek a Dűlőtől. Most már békacombot is ettünk…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frissen szedett zöldalma a Spalettától. Kecskesajtos előétel, korán szedett almácskával a közepén. Igazi különlegesség!
Zöldspárgás tarhonyakása, tépett oldalas a Kistücsöktől

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindkét nap lehetőség volt reggelizni is, azonban ez a korlátozott létszám miatt előregisztrációt igényelt. A vasárnap viszont nem csak a reggeliről szólt, hanem a PalKonyha és a Babka versenyzett is egymással.


A PalKonyha reggelije:
húsos hurka, szalámi, házi kenyér pirítva szarvasgombával, kézműves sajttal, kőrözöttel
A PalKonyha házi vaja, amitől új értelmet nyer a vajaskenyér

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És mindjárt elfogy…
A Babka különlegessége: Saksuka. Itt még sütés előtt.

 

 

 

 

 

 

 

Babka Puding: babkából, húsvéti kalácsból, tejszínhabbal, pisztáciával, liofilizált málnával. Ebből bármennyit tudtam volna enni.
A Spaletta Kecske-batyuja rizslisztes kosárkán

 

 

 

 

 

 

 

Vasárnap a cukrászdáké volt. A szervezők részéről az volt a kérés a cukrászok felé, hogy egy hagyományos magyar édességet gondoljanak újra, és alkossák meg saját elképzeléseik szerint.

Mihályi László MIHÁLYI PETISSERIE dobostortája. Ilyen krémes és tökéletes dobostortát még sosem ettem.
A Jókai Cukrászda csokoládés-mogyorós képviselőfánkja és feketeribizlis-fehércsokoládés tartja. Igazi ízbomba volt. Isteni!

 

 

 

 

 

 

 

A hétvége során én ennyi mindent tudtam végigkóstolni. Talán minden olvasó számára érthető, hogy az első sorokban említett öt szó miért fogalmazódott meg bennem a rendezvényt követően.

Ha össze kellene foglalnom a hétvégét, azt mondanám, hogy a hazai gasztronómia fellegvárába nyerhettünk betekintést a kiváló minőségű ételeken, desszerteken, kávékon és alkoholos italokon keresztül. Arról sajnos még nem nyilatkozhatok, hogy az év többi szakaszában milyen Palkonya, viszont ez a rendezvény meggyőzött arról, hogy máskor is ellátogassak ide, a Hú!SVÉT-ra pedig mindenképpen.

Akit a teljes étel-, ital- és desszertsor érdekel, megtalálhatja azt, a svet.hu oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.