
Gyömbéres-körtés sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 1 fej hagyma
- 1 körte
- gyömbér
- 1 krumpli
- só
- bors
- szerecsendió
- 1-2 dl kókusztejszín
- pirított magvak
- tökmagolaj
Elkészítése:
Körülbelül 1 kg sütőtököt (hokkaido a legfinomabb húsú) feldarabolunk és sütőben megsütünk. 190 ° C fokon körülbelül 40 perc alatt sül át a húsa.
Közben egy lábosba kevés zsiradékot hevítünk és 1 fej, apróra vágott hagymát lepirítunk, kicsit sózzuk. Ha üvegesre pirult a hagyma, a körte húsát apróra vágva hozzáadjuk, majd egy kicsit pároljuk – ez ad egy plusz édeskés ízt a levesnek. Kb. 1-2 liter vizet vagy zöldség alaplevet ráöntünk a hagymára és körtére, beleteszünk egy kis darab pucolt gyömbért, egy nagy fej, pucolt, kockára vágott krumplit, és fedő alatt puhára főzzük.
Ha minden megpuhult, belekaparjuk a sütőtök húsát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Botmixerrel pürésítjük, hozzáadunk 1-2 dl kókusztejszínt és egyszer felforraljuk.
Tálaláskor tökmagolajjal és pirított magvakkal díszítjük.