Gerillakóstoló Polgár borokkal ?>

Gerillakóstoló Polgár borokkal

BorSzakkörünk egy ideje szünetet tart, van azonban egy pici, ám annál lelkesebb csapatunk, mely igényli a rendszeres összejöveteleket. Nagyjából ez hívta életre a BorKlubunkat, aminek lényege az önkéntesen felajánlott borokon alapszik.

Mindenkinek van valamilyen kincse otthon, amit egyedül nem nyitna ki, az idő azonban nem minden esetben jó barátja a bornak, a kíváncsiság meg pláne. Ezeket a borokat így bedobjuk a közösbe, ráhúzunk egy tematikát, lekóstoljuk, átbeszéljük és együtt töltünk egy szuper estét.

Nemrégiben úgy alakult, hogy pincekisöprésre került sor nálam. Szívfájdalom, de a nemtörődömség miatt számos remek tétel végezte a lefolyóban. Nagy a pince, sok a bor, még több a boros rendezvény, amiről rendre tudósítunk, így itthon egyre kevesebb idő jut kóstolásra. Ritka az az este, amikor kibontunk egy palackot a film vagy a vacsora mellé. A borok ellenben sorra gyűltek az évek alatt, néhányról már meg is feledkeztünk, bár az olyan vadhajtásokért, mint a 2012-es rozé őrizgetése szégyellem magam, de innen is látszik, ideje volt már a rendrakásnak. Aztán amikor az ember egész sorozatokat talál, mint például most, szinte adja magát a dolog, hogy egyben kéne “végigmenni” rajta. Talán két éve is már, hogy ajándékba kaptam egy karton Polgár-válogatást, volt is vele egy terv, miszerint készül majd egy átfogó írás róluk, végül mint oly sok minden, ez is elsikkadt. Első BorKlubhoz azonban megadta az alapot, amit a többiek kiegészítettek saját tételeikkel.

Palackbukés csapatunk új tagja, Dezső most debütált, azonnal bedobtuk a mélyvízbe, így az este során ő dolgozott. Következzen tehát 10 bor a Polgár Pincészettől, Dezső tolmácsolásában…

Chardonnay – Ottonel Muskotály 2015: Tiszta, halványsárga szín, alacsony aromaintenzitás, fiatal, száraz bor. Vékony test, sima savak, jó egyensúly, közepes ízintenzitás. Alkohol 12%. Bár kissé hideg volt, nem lehetett nem észrevenni az illatban megjelenő zavaró szagot. Ételhez egyáltalán nem párosítanám, és ebben a formájában inni sem szívesen innám. Minek a chardonnay-t összekeverni egy aromás fajtával?

Birtok Cuvée 2012: Tiszta, rubinvörös, közepes mélységű szín. Száraz, testes bor, alacsony tanninnal és petyhüdt savakkal. Alacsony ízintenzitás, illatban sokkal többet ígér, mint amit ízben hoz. Bőven túl a fogyaszthatóság idején. Alkohol 13%.

Rubin Cuvée 2015: Sápadt vöröses szín. Ha ez az előző 2012-es lett volna egy szavam nincs, de így? Nem igazán tudom eldönteni, hogy ez most szűretlen, vagy palackhiba miatt öregedett idő előtt. Fiatal, közepes intenzitású meggyillat. Sima, kevés tannin, ízre nagyon moderált, ám jelentős alkoholédessége van, holott az előző tételhez képest 0,5%-al kevesebb van benne. Tudjuk be dugóhibás tételnek. Alkohol: 12,5%.

Therápia Cuvée 2015: Közepesen intenzív vörös szín, nagyon fedett fűszeres illat. Kevés, ám teljesen besimult tannin, közepesen intenzív, meghatározhatatlan forrásból eredő édeskés íz. Így azt kell mondani, hogy a bor akár egyensúlyosnak is mondható, mert ízre éppolyan csalódás, mint illatra. Valami gumicukros, mályvacukros keverék a bor íze, ami egy száraz vöröstől talán kissé szokatlan. Alkohol: 12,5%. Összetétel: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és syrah.

Therápia Cuvée 2012: Összetétel azonos, mint a 2015-ös évben, alkohol 13%. Sajnos ez a tétel sem sokkal jobb az előzőnél. Nem értem én ezt, mert volt szerencsém idén januárban egy 2013-ast kóstolni, és teljesen rendben levőnek találtam. Ez illatra gyanús, a kezdeti borsos, köményes illatot folyamatosan átveszi valami gumis, műanyagos illat. Fanyar, keserű, közepes mennyiségű, egyáltalán nem szép tanninok, melyek az ízképet illetően mindent visznek. OK, ha be fog integrálódni egyszer, de az vajon mikor lesz?

Barrique Cuvée 2011: Na ez igen, mondhatnánk. A kóstolócsapat itt kezdett mély hallgatásba burkolózni, látszott, érződött, megérkezett az első igazi szép bor az este során. Cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása, alkohol 14%. Mély, gránátvörös, tiszta szín, nagyon aromás, fűszeres, borsos, szegfűszeges, fahéjas illat. Mint egy finom karácsonyi étcsokoládé. Közepesnél kissé komolyabb test, hosszú utóíz. A tanninok közepes mennyiségűek és szépen integrálódtak. Jó egyensúlyú bor és inkább a fűszeres elegancia dominál benne, mint az erő.

Kékfrankos 2011: Mély szín, a gránátvörös és a tégla határán. Lenyűgözően gyümölcsös és fűszeres illat, nagyon mély és komplex, sokáig szálazható, elemezhető, minden pillanatban új és új dolgokat mutat. Közepesen telt test, sima, közepes mennyiségű tanninnal. Jó egyensúlyú bor, mely nem csupán elegáns, hanem erős is. Hihetetlenül hosszú utóíz, szenzációs tétel. Alkohol: 14%.

Cabernet Franc 2009: Tiszta, mély, tégla szín, alkohol 14%.  Egy igazán koros, ám még erős úriember.  Testes, sok sima tanninnal, amely az alkohollal együtt azonban kissé túllóg már a kiegyensúlyozottságon. Nagy valószínűséggel 1-2 éve még kitűnő formában lehetett, most azonban már egyértelműen az öregedés szomorú jeleit mutatja. Nagy bor lehetett.

Syrah 2011: Szintén mély tégla szín, szép, tiszta tétel. Tekintve a fajtát, nem igazán tudtam eldönteni, hogy a 14,5% alkohol még vagy már kilóg kissé a borból. Közepesen testes tétel, frissnek ható savakkal, közepes mennyiségű lekerekedett tanninokkal. Erős, mindent vinni akaró bor, hosszú, elegáns lecsengéssel. Az íze sokkal meggyőzőbb mint az illata, igazi fűszerkavalkád a fehérbors vezetésével. Nem kedvelem túlságosan a fajtát, de ezt még én is szerettem.

Merlot 2009: Nagyon aromás bor érzetét kelti illatban, komplex, összetett érzetű, meggyel, fahéjjal. Sajnos a savak bántóan élesek, a tannin pedig sok és nagyon durva szemcsés. Ez minden bizonnyal hordóhatás, és talán a bor előbb fog megöregedni, mint hogy ezek eltűnjenek belőle. Legnagyobb sajnálatomra az igazi nagy merlot-k minden szépségét nélkülözi.

Fotók: Wineography

Ha tetszett a cikkünk, kövessetek minket a Facebookon is: Palackbuké

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.