Észt krumplisaláta ?>

Észt krumplisaláta

Otthonunk Ízei/Észtország

Egyre melegebb az idő, így egyre kevésbé kívánjuk a testes, nehéz ételeket. A könnyedebb étkezéshez hozok most nektek tippet ezzel a salátával. A hozzvalói egyszerűek és könnyen beszerezhetőek, a végeredmény mégis különleges, ráadásul sokféleképpen fogyasztható. Az észtek például fekete kenyeret esznek hozzá, bár bevallom őszintén, hacsak nem utazom a helyszínre, ezt biztosan nem fogom kipróbálni. Nekem a kenyér és a krumpli nem igazán fér meg egymással. Ha pedig nem kenyérrel, akkor fogyaszthatjátok önmagában vagy kis salátával, de ha valami „ütősebbre” vágytok, egy fokhagymával és füstölt szalonnával tűzdelt, lassan, egészben sült karaj is kitűnő párja lehet.

A recept előtt pedig még egy apró kiegészítés: az észtek ehhez a salátához az uborkát tradicionálisan otthon, fahordókban, pincében, erjesztéssel készítik el úgy, hogy az talán a mi kovászos uborkánkhoz áll a legközelebb. Így a receptben bátran használhattok kovászos uborkát, sőt, ahogy én is tettem, csemege uborkát.

 

Hozzávalók 4-5 személyre (csak magában történő fogyasztás esetén):

  • 900 g főtt krumpli (tisztítva mérve, főzés után)
  • 3 db tojás
  • 4-6 közepes csemegeuborka
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 300 g zsíros tejföl
  • 150 g majonéz
  • 1 nagy csokor kapor összeaprítva
  • só és őrölt fekete bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A krumplit enyhén sós vízben héjában megfőzzük, a tojásokat szintén enyhén sós vízben főzzük keményre. Kihűtjük a krumplit és a tojásokat, majd megpucoljuk, és apró darabokra vágjuk a krumplival együtt. Hozzáadjuk a felkockázott uborkát és az apróra vágott vöröshagymát is. Az öntethez összekeverjük a tejfölt a majonézzel, az apróra vágott kaporral, sózzuk, borsozzuk. Az öntetet összekeverjük a krumplival, tojással, ha szükséges utánaízesítjük.
Legalább egy órára lefedve a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

 

Borajánló:

A hagyma és az alapvetően savanyú alapíz miatt mindenképpen olyan fehérbort válasszunk, melyben a frissességet ellensúlyozza némi krémesség. Nekem a Gilvesy Pincészet 2016-os Bohém Cuvée-re esett a választásom, melynek tartályban erjesztett olaszrizling az alapja. Emellett szürkebarátot, sauvignon blanc-t és rajnai rizlinget tartalmaz ez a házasítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.