Észt boszorkánytál ?>

Észt boszorkánytál

Otthonunk Ízei/Észtország

Az észt sorozatot rendhagyó módon édességgel indítottuk, majd következett egy saláta, most pedig itt az ideje egy főételnek. Ami szintén lehet ebéd, de akár vacsora is.

A recepten gondolkodván az jutott eszembe, hogy nyáron, a melegben minden bizonnyal kevesen szeretnek a tűzhely mellett állni, így ha ebéd kell a családi asztalra, akkor jól jöhet egy hamar összeállítható, nem túl bonyolult, túlgondolt ágytálétel. Nem tudom, vajon az észt emberek, az észt ételek teljes spektruma ennyire egyszerű-e, de minden bizonnyal az ilyen étkeknek is megvan a helyük… nem csak Észtországban.

 

Hozzávalók (4 fő részére):

  • 4-6 db nagyobb krumpli
  • 50 dkg gomba /ki-ki válasszon kedvének, pénztárcájának, az elérhetőségnek megfelelő gombát, akár vegyesen is, én fehér és barna csiperke kettőséből készítettem/
  • 20 dkg sajt /olyat válasszunk, amely sütőben megpirul olvadás után/
  • vaj
  • olaj
  • só, bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A krumpliból a vajjal krumplipürét készítünk. A megmosott, felszeletelt gombát kevés olajon megpároljuk, ha szükséges több részletben. Finoman sózzuk, borsozzuk, addig pároljuk, amíg az összes levé elfő róla. A krumplipürét egy kiolajozott vagy kivajazott sütőtálba tesszük, a tetejét elsimítjuk. Ráhalmozzuk a megpárolt gombát, majd a tetejét beborítjuk a lereszelt sajttal. Előmelegített sütőben 160-170° C-on aranybarnára sütjük a tetejét.

Kicsit hűlni hagyjuk, majd ecetes csemegeuborkával vagy más savanyúsággal tálaljuk, de akár salátával is ki lehet próbálni.

Könnyű, nyári fehérbort vagy rozét válasszunk hozzá kísérőnek, esetleg a vállalkozó szelleműek egy könnyed kadarkával is kipróbálhatják.

Jó étvágyat hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.