Epres-bodzás csiga ?>

Epres-bodzás csiga

Eper, a gyümölcs, mely átvezet minket a tavaszból a nyárba.

A jó időnek köszönhetően nagyon hamar kezdődött az idei szezon, éppen ezért amikor belefordultunk a nyárba, már szinte túl is vagyunk rajta. Szerencsére azért lehet még találkozni vele piacon, kiskertekben, de aki idén még szeretne készíteni valamit ebből a finom gyümölcsből, annak érdemes igyekeznie.

Hogy milyet is válasszunk? Mindenki a nagyobb szemeket keresi, ám jó tudni, hogy azok bár frissebbek és ropogósak, a kicsik sokkal édesebbek. Vásárlás előtt – természetes kulturált módon, ha a kereskedő engedi – érdemes megszagolni a gyümölcsöt. Ha jó illata van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő minőségű áruval állunk szemben.

Biztosan mindenkinek feltűnt már, hogy az epernek is vannak magjai, azonban azt talán kevesen tudják, hogy az egyetlen a gyümölcsök közül, mely a közel 200 db kis magját kívül „hordja”.

Az eper, azon kívül, hogy rendkívül ízletes, alacsony kalória, magas rost- és vitamintartalmával a fogyokúrázók egyik kedvence.

Mi készüljön belőle? Hát, sok minden… Elsősorban desszert, édesség, ám egy reggeli smoothie, némi banánnal kiegészítve szintén jó választás. Remekül harmonizál a túróval, spárgával, bodzával, citrusokkal. Jól áll neki, kiemeli az ízét, ha nem csupán magában, hanem kevés édesítővel fogyasztjuk, a balzsamecet pedig egy egészen másféle dimenzióba emeli. Fűszerek közül remek párost alkot a fahéjjal és a mentával.

Könnyed, gyümölcsös vörösbort fogyasszunk hozzá, egy kicsit jobban behűtve, mint ahogy azt a vörösökkel tenni szoktuk. A legjobb választás azonban egy provence-i rozé, esetleg egy rozéból készített pezsgő, természetesen száraz.

Idén a számos belőle készült ételből a kakaós csiga epres verzióját mutatom most be.

Hozzávalók (12-16 darabhoz):

Tészta:

  • 500 g liszt
  • 2 dl langyos tej
  • 0,5 dl víz
  • 25 g friss élesztő
  • 60 g cukor
  • 75 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • csipetnyi só

Töltelék:

  • 200g +150 g eper apró kockára vágva
  • 1 dl bodzaszörp
  • 2 ek cukor
  • 2 ek keményítő
  • 2 ek víz

 

A 200 g epret villával kissé áttörjük, majd a bodzaszörppel és a cukorral együtt felforraljuk. Hozzáadjuk a vízben elkevert keményítőt, lehúzzuk a tűzről, simára keverjük és hűlni hagyjuk.

Összeállítjuk a tésztát, 10 percet pihentetjük. 30X50-es téglalappá nyújtjuk, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az eperszószt. Megszórjuk a 150 g eperrel, szorosan feltekerjük és 12-16 db-ra vágjuk. 190°C-os sütőben 30 percet sütjük, majd rácson kihűtjük. Igény szerint porcukorral megszóra tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.