Elegáns borok a kastélyból ?>

Elegáns borok a kastélyból

Szekszárdtól 12 km-re, a Tolnai dombság lankái és a Mezőség határán található a valószínűleg barokk eredetű, mai formájában klasszicista stílusú Szent Gaál Kastély. Kastélynak csak a helyiek nevezték el, pontos neve Zomba-Szentgál-Dőry-Pejacsevich-Komlósi kúria, mely név szépen jelzi a birtok gazdag történetét. A kúria és maga a birtok többször gazdát cserélt, mígnem államosították, majd beolvasztották a Zombai MGTSZ-be. A hanyatlás innentől vált szembeötlővé, az egykor szebb napokat látott épület magtárolóként és raktárként funkcionált. Az értékes bútorokat elhordták, a falak mállottak, a födém egy része beszakadt, a tető beázott.

A teljes pusztulástól a ‘90-es évek eleji változások mentették meg. Egy Belgiumban élő építési vállalkozó egy komolyabb beruházás részeként megvette, és magáncélra felújította. 2003-ban aztán új gazdára talált az épület, és mondhatjuk hogy valódi fénykorát élte mind a kastély, mind a hozzá vásárolt 50 hektáros szőlőterület. A kastély szállodaként üzemelt, télen-nyáron megtelt mind hazai, mind külföldi vendégekkel, a területről kikerülő borok pedig abban az időben Szekszárd legdrágább borainak számítottak. A gyors fellendülést azonban pár éven belül ugyanilyen rohamos hanyatlás követte.

2011-ben végül mostani tulajdonosához, Béres Istvánhoz került a birtok, aki néhány kisebb terület (a Baranya völgyben található 10 hektárnyi cabernet sauvignon, egy 2 hektáros zweigelt, valamint a Szent Gaálon elterülő 15 hektáros parlag) kivételével mindent megvásárolt.

Jelenleg 25 hektáron gazdálkodnak, az ültetvények három területen helyezkednek el. A Strázsahegyen lévő 16 hektárból 13 terem. Főleg cabernet franc és sauvignon található rajta, de jövőre változtatnak az összetételen, 2 hektárnyi kadarkát és különböző kékfrankos klónokat telepítenek ide. A Baranya völgyben 3 hektár merlot terem, míg Várdomb és Szekszárd között, Alsónánán egy 10 hektáros területtel rendelkeznek. Ez túlnyomó részben kadarka, de amióta változott a bikavér-szabályozás, folyamatosan váltják le kékfrankosra. Ebből 3,5 hektár már termőre fordult, illetve szüret után további másfél hektárt ültetnek, melyből 1 hektár kékfrankos,  0,5 hektár pedig syrah lesz.

A birtokigazgató, szőlész-borász posztot 2016-tól Rappay József vette át, aki fiatal kora ellenére komoly tapasztalatokkal rendelkezik, hiszen hat éven keresztül Dél-Tiroltól kezdve, Toscana, Ausztria, Új-Zéland, Németország, Dél-Afrika, Szerbia, Chile prémium borászatainál dolgozott. Miután átvette a birtok irányítását, komoly átalakításokba fogtak. A teljes hordóparkot lecserélték, a barrique hordók helyébe 500 literes ászokhordókat vettek, ezen felül kisebb tartályokat is beszereztek, hogy a parcellák termését külön tudják erjeszteni. A szőlőfeldolgozó gépsor, a tartályok hűtése, a víztechnológia, a palackozó gépsor teljesen megújult.

A borok stílusa szintén változáson ment át. A cél az olyan tartalmas, érlelt borok készítése, melyek minden helyzetben jóivásúak. Fiatalosabb, modernebb stílust szeretnének, ahol a hangsúly az egyensúlyos, elegáns és gyümölcsös borokon van.

Évi 100 ezer palackot készítenek, a szortiment a “kastélyos” és a prémium vonalból tevődik össze. A kastélyos sorozaton belül két kategória fut, az alapot jelentő fehér kadarka, rosé, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon, valamint a szekszárdi palackos  kadarka, kékfrankos és bikavér.

A prémium kategóriában jelenleg két bor található, egy 2012-es merlot Obsession néven, valamint egy 2013-as cabernet franc Passionata elnevezéssel. Jövőre ez bővülni fog, hiszen a pince falai közt egy ígéretes cabernet franc csak arra vár, hogy debütálhasson.

A termelés több mint 50%-át egyébként a bikavér teszi ki, mely jelenleg az összes prémium borukat tartalmazza és a pincészet zászlóshajójának számít. A tulajdonos és a birtokigazgató egyöntetűen azon a véleményen van, hogy a szekszárdi bikavérben hatalmas potenciál rejlik. Benne van a lehetőség, hogy mennyiséget és minőséget produkáljon, másrészt a fajták közti játék, évjárattól függően a dűlők váltogatása hatalmas teret ad mind a kísérletezésnek, mind annak, hogy egy igazán jó végeredmény születhessen.

Az eredményeket még csak rövid időszakra visszamenőleg mérhetjük, de sokat elmond a fejlődésről, hogy kékfrankosukkal számos díjat magukénak tudhatnak. Az országos borversenyen ezüstérmet kapott, a Pannon Top25-be szintén bekerült, a borok minőségét pedig jól tükrözi, hogy a kadarkájuk, a bikavérük és a kékfrankosuk is szekszárdi palackba került.

Bár a kastély magánhasználatú, így nincs kiadó szoba, bejelentkezés utáni borkóstolóra mindig van lehetőség. Konkrét csomag nincs, mindegyik kóstoló teljesen egyedi.

A cikk eredetileg a Pécsi Borozó X. évfolyam 3. számában jelent meg.

Fotók: Wineography

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.