
Búcsú a téltől
Vasárnap van. A tél az utolsókat rúgja, azonban mindannyian nehéz – embert, állatot, műszaki berendezéseinket – erősen igénybevevő héten vagyunk túl. Mi tagadás, vágyunk a melegségre, valamire, ami átlendít minket a jövő hétre, amikor az ígéretek szerint már márciushoz, tavaszhoz illő időnk lesz.
Ezen a hétvégén ezért olyan ételeket készítettem, melyek ebben a folyamatban segítenek, támogatnak – úgy vélem – mindenkit. Ebből a két napból hoztam most egy melengető, télbúcsúztató levest és egy sajtos rudat, melyek mindegyike bátran fogyasztható a téli időszak egyik kedvenc itala, egy jó pohár vörösbor mellé.
Lencsegulyás /hozzávalók 4-6 személyre/:
- 250 g lencse
- 1 csirkemell
- 2-2 db sárga és fehérrépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 1 ek olaj
- 1,5 l víz
A lencsét egy éjjelre beáztatjuk, felhasználás előtt többször átmossuk, leszűrjük. A húst felkockázzuk, a hagymát apró darabokra, a répákat karikára vágjuk.
Az olajon megpirítjuk a hagymát. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a paprikával, borssal, majd visszatesszük, és gyors mozdulatokkal átkeverjük. Rádobjuk a húst, és pár percig pirítjuk, amíg el nem kezd levet ereszteni.
Beletesszük a répákat, lencsét, babérlevelet, felöntjük a vízzel és 30-40 perc alatt lassú tűzön megfőzzük. Amikor már majdnem kész, akkor sózzuk csak ízlés szerint.
Levesbetétként 100g lisztből, 1 tojásból és kevés sóból csipetkét lehet készíteni hozzá, melyet a főzési idő vége előtt 10-15 perccel teszünk bele a levesünkbe, mindig frissen készítve.
Ricottás, sajtos rúd /hozzávalók egy gáztepsihez/:
- 250 g ricotta vagy túró
- 200 g vaj
- 200 g liszt
- 50 g sajt reszelve
- 1 db tojássárgája
- ízlés szerint, só
A szobahőmérsékletű vajat, ricottát, lisztet alaposan összegyúrjuk tésztává, és letakarva egy órára a hűtőbe tesszük.
Erősen lisztezett felületen, gyors mozdulatokkal kb. 1cm vastagságúra nyújtjuk, lekenjük a tojássárgájával és megszórjuk a sajttal. Ízlés szerint használhatunk bármilyen reszelhető sajtot, akár füstöltet is, aki pedig nem szereti – van ilyen??? – a sajtot, az köménymagot, szezámmagot szórhat a tetejére. Derelyevágóval tetszés szerinti rudakat vágunk, sütőlapra helyezzük és légkeveréssel 180° C fokon 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük, a rudak méretétől függően.