Arany a pohárban ?>

Arany a pohárban

A Szekszárdi Borvidék Borversenyének Aranyérmes Palackos Borainak kóstolójára került sor 2018. április 21-én a PTE KPVK aulájában megtartott XIX. Szent Gyögy-napi borünnepen. Átadták a Szekszárdi Borvidéki Borverseny díjait, a legjobbnak ítélt borok nagy részét, 16 pincészet 33 borát pedig meg is kóstolhatták az érdeklődök. 

Idén 47 termelő összesen 232 mintával nevezett, melyből csupán kettőt kellett kizárni. A minták 90%-át 2013-as, 2015-ös és 2017-es évjáratból származó borok tették ki, a korábbi évjáratok a muzeális kategóriában versenyeztek, ezekből mintegy 20 minta érkezett a versenyre. A minőség emelkedését jól példázta, hogy a palackos borok száma évről évre nő, így idén a beküldött boroknak már kétharmada volt palackos tétel, egyharmada pedig hordó-és tartályminta. 

A versenyen 175 vörös, 30 fehér, 25 cuvée, 25 rozé és 2 siller mérette meg magát. Fajtaleosztásban ez a következőképp alakult: 41 kékfrankos, 17 kadarka, 23 cabernet sauvignon, 14 cabernet franc és 17 merlot és 22 bikavér. A zsűri végül 70 érmet osztott ki, melyből 4 nagy aranyérem, 45 aranyérem és 21 ezüst. 

Az ünnepélyes eredményhirdetésre április 21-én délelőtt került sor a Szent György-napi Borünnep keretében, melyet idén 19. alkalommal rendezett meg a város. Immár hagyománnyá vált, hogy a verseny során megválasztják az adott év legjobb kékfrankosát, kadarkáját, bikavérét, a legjobb vörösbort, a legjobb hordós bort, a legeredményesebb borászatot, valamint Szekszárd Város borát.

Idén ez a következőképpen alakult. A Legjobb hordós borért járó díjat a Szent Gaál Kastély és Borház vehette át 2017-es kékfrankosáért, a Legjobb Kékfrankosnak Taklerék 2015-ös Kékfrankos Reserve borát választották, ők a Legjobb muzeális bor különdíját is hazavihették 2009-es Cabernet Franc Reserve borukkal. A Legjobb Kadarkának járó címet Prantnerék 2017-es Kadarkája nyerte el, valamint szintén 2017-es Rajnai Rizlingjükkel a Legjobb Fehér bor díja is hozzájuk került. A Legjobb Rozébor díját ezúttal a Márkvárt Kft. szerezte meg. A Legjobb Vörösbor a Bodri Pincészet 2012-es évjáratú No1 bora lett, míg a Legjobb Bikavér is az ő pincéjükből került ki.

Akárcsak a megelőző években, a Legeredményesebb Borászat címet idén is a Takler Borbirtok tudhatja magáénak.

A legeredményesebb fiatal borásznak Prantner Gergelyt, a legeredményesebb kistermelőnek az Ecker-Fetzer Pincét választották, míg a Schieber Pincészetet különdíjjal jutalmazták.

Szekszárd Város Bora címet 2018-ban – melyre idén 20 mintával neveztek a termelők – a Mészáros Borház 2015-ös Bodzási Kékfrankosa kapta. A pincészet borai az évek alatt immár ötödik alkalommal érdemelték ki ezt a megtisztelő címet.

Miután a délelőtt folyamán kiválasztásra kerültek a legkiválóbb borok, a már lepalackozott aranyérmes tételek egy részéből kóstolót szerveztek az érdeklődők számára. A főiskola aulájában 16 borász kínálta jobbnál-jobb borait, melyre szép számmal voltak kiváncsiak a helyi lakosok, valamint borszakértők és borújságírók egyaránt.

A Bodri Pincészet igen szép eredménnyel szerepelt a versenyen, hiszen a Legjobb Vörösbornak járó cím mellett két nagy arany, 3 arany és 2 ezüst érmet is magáénak tudhat. Urbán Pétert kértük, hogy mondja el gondolatait az idei verseny kapcsán:

“Mint minden pincészet esetében, nekünk is van kedvenc területünk, ez pedig a Gurovica, melyért az utóbbi időszakban nagyon intenzíven kezdtünk el dolgozni. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Gurovica-sorozatunkból aranyéremmel díjazták a Gold Optimus Cuvée-nket, a Merlot-t és a Kékfrankost. Utóbbinak a hordómintája ezüstérmet kapott, melyre több okból is büszkék vagyunk. Egyrészt mert a beküldött mintáknak csak 30%-a érhetett el minősítést, másrészt mert rendkívül bizakodóak vagyunk a jövőt tekintve, hiszen már ilyen fiatalon jó ez a tételünk. Az egyik legfontosabb fajtánk a Kékfrankos, mivel kiváló rozék készülnek belőle, elsőrendű alapanyag a bázisborokhoz, jól házasítható és komplex, így koncentrált prémium termékek készítésére is alkalmas. Nagy lehetőségek rejlenek benne, a fajtaszerkezetünk centrumában áll, melynek borvidéki fejlődését a Bodri birtokon évente megrendezett kékfrankos fajtakóstolókon szoktuk elemezni. A Faluhely-dűlőből származó Bikavér Válogatás borunk elhozta a Legjobb Bikavérnek járó címet, ami szintén nagy öröm számunkra, hiszen fontosnak tartjuk a Bikavér-kérdést a borvidéken. Az, hogy No1 borunk a Legjobb vörösbornak járó címet birtokolja, azt jelzi, hogy lehet és kell is nagyot álmodni, és van jövője az ilyen kategóriájú boroknak is. Mindemellett szeretnénk gratulálni minden résztvevőnek, a Prantner Pincének pedig különösen. Idén a legtöbb díjat ők kapták, a legeredményesebb fiatal borász cím mellett 6 aranyat, amiből 3 bor különdíjat is érdemelt. Az, hogy egy kis családi pincészet ilyen szép eredményt tud elérni, a borvidékünk erejét tükrözi.”

A cikk kivonata a Pécsi Borozó XI. évfolyam 3. számában jelent meg.

Fotók: Wineography

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.