20 éves a Takler Borbirtok ?>

20 éves a Takler Borbirtok

15027588_719820058174695_1317363620314926197_nEgy születésnap mindig szívet melengető esemény, ha pedig egy pincészet életében történik mindez, akkor borfogyasztóként némi büszkeség is feszíti az ember keblét.

Nagyon kedves invitálásnak tettünk eleget a minap, hiszen a Takler Borbirtok 20 éves születésnapjára voltunk hivatalosak. Annak ellenére, hogy már-már családias körben zajlott az esemény, igen nagyszabású volt. Ami nem annyira meglepő, hiszen a magyar borvilág élmezőnyében lévő, a Szekszárdi borvidéken pedig az egyik leghíresebb borászatról beszélünk.

Az ünneplésnek helyet adó Kúria tavaly nyílt meg a nagyközönség számára, így egy több évtizedes renoválási és birtokbővítési folyamat végére tettek pontot – már ez is megért egy ünneplést.

15037220_719820081508026_9148473109767554549_nMaga a birtok Szekszárdtól 8 km-re, az 56-os útról Bátaszék felé haladva érhető el. A főútról lekanyarodva, szőlőültetvények és présházak közül emelkedik ki a birtokkomplexum – étteremmel, szállodával, wellness részleggel, konferencia- és rendezvénytermekkel -, immár méltó helyszínt biztosítva a Takler borok színvonalához.

Takler Ferenc 1996-ban hozta létre borászatát szűk egy hektáron a Decsi-hegyen. Ehhez az alapokat az 1892-ben épült Fecske-tanya, valamint a közvetlenül mellette található, 1927-ben emelt Sárközi tanya – ma a Kúria – adta, ahonnan az első kadarka, kékfrankos, bikavér és cabernet franc borok kikerültek, összesen 4000 palackkal. Az első telepítések 4 év múlva kezdődtek Görögszóban, a Stárzsa-hegyen és a Felső-Cinkán fekvő területeken. A pincészet emblematikusnak számító nagyborainak, a Primariusnak és a Regnumnak születése is erre az időszakra datálható.

15078521_719820114841356_186189038404879195_nÉrkezésünkkor három borral indítottunk. Egy 2016-os pinot noir rosé-ból, illetve egy 2015-ös fuxli sillerből, valamint kékfrankosból választhatott ki-ki belátása és ízlése szerint. Az ebédet követően pincetúrára került sor, ahol a 2015-ös Bikavér Reserve potenciális alapborait kóstolhattuk meg, így kékfrankos, syrah, merlot és cabernet sauvignon hordóminták kerültek a poharainkba. Annyit azért érdemes megemlíteni a kúria alatt húzódó 400 hordó befogadására képes látványpincéről és borszentélyről, hogy Hoffer Ottó álmodta meg, hívta életre, és 2011-ben került átadásra. A hosszú és kanyargós lépcsősor, ami a pincébe vezet, már sejtetni engedi, hogy valami monumentális dolog lesz utunk végeredménye. Hatalmas térrel és belmagassággal, hosszú, elágazó folyosókkal találja szembe magát a pincébe érkező, a falakat díszítő freskók és a megvilágítástól fényárban úszó hordók azonban mégis melegséget árasztanak magukból.

15079028_719820108174690_3457509124647790312_nMiközben a 2016-os évjárat sajátosságairól is szó esett, érdekesség képpen megkóstolhattuk az idei Primariust is, ami inkább nevezhető “borcsírának” András szavaival élve, hiszen igencsak fickándozik a pohárban az almasavbomlás miatt.

Ezt követően egy kisebb kúriabejárásra indultunk ifj. Takler Ferenc vezetésével, aki megmutatta a nemrég elkészült wellness részleget a medencével, jakuzzival és különféle szaunákkal, valamint a szállodarészt, amely 9, vintage stílust képviselő szobát foglal magába, az egyes borokról, illetve szőlőfajtákról elnevezve és színben hozzájuk hangolva.

15109531_719820164841351_585832399803347198_nElérkeztünk a nap fő attrakciójához, a Takler Pince elmúlt 20 évének legszebb boraiból összeállított retrospektív kóstolóhoz.

Első körben két kékfrankost kóstolhattunk, a 2009-es Szenta-völgyit, melyet 2013-ban a Pannon Bormustra vörös csúcsborának választottak, illetve a 2000-es Selection-t, ami szintén csúcsborként végzett a 2002-es Pannon Bormustrán, valamint Bordeaux-ból aranyérmet hozott. Rendkívül izgalmas, kerek és komplex tételek. A 2000-esben ugyan már némi bőrösség is megjelenik, de ez csak izgalmassá tette, a bor abszolut nem mutatta az öregedés jeleit, noha egy 16 éves tételről beszélünk.

Bikavér Selection-ok jöttek a 2000-es és a 2003-as évjáratból. Összevetve nagy különbségek nem voltak a borok között, hozták azokat a jegyeket, amiket egy ilyen házasításnak hoznia kell,  egyik fajta sem tolakodott előtérbe a házasításon belül. Annyi diferenciál fedezhető fel csupán, hogy a 2003-as egy kicsit csersavasabb, illetve magasabb alkohollal bír.

15079090_719820201508014_5492590690738079562_nA világfajták csoportja következett. Egy 2008-as Syrah Reserve nyitotta a sort, melyet Takler Ferenc csak “nagyasszonyként” aposztrofált, hiszen minden versenyt megnyert 2011-ben, amin indították. Így aranyérmet és champion díjat hozott a Vinagora Nemzetközi Borversenyről, valamint vörös csúcsborként végzett a Pannon Bormustrán. Pazar komplexitás jellemzi a bort, teltség, finom fűszeresség, borsosság, ám a fajtajelleg egy kissé háttérbe szorul az aszalt és dzsemes aromatika miatt. Inkább egy újvilági stílust képvisel, szemben például a 2015-ös hordómintával, mely az óvilági karakterisztika felé tendál.

15037297_719820224841345_6448581390633578727_nKét nagyon szép Cabernet Franc Reserve-vel folytattuk ezután 2006-ból és 2003-ból. Utóbbi érdekessége, hogy mérföldkőnek számít a pincészet életében, hiszen annak idején ez hozott áttörést az exportpiacon. 2005 decemberében ugyanis Alder Yarrow, a világ egyik legismertebb borbloggere a maximális 10 pontból 9,5-re értékelte, melynek köszönhetően a bor hamarosan magas áron került értékesítésre vezető new york-i éttermekben.A sort végül a 2007-es Cabernet Sauvignon Reserve zárta, ami 2009-ben a II. Trium Vinatus Kupán a legjobb 3 magyar vörösbor egyike lett.

Az utolsó négyes csoportba Taklerék emblematikusnak számító nagyborai, a Primarius és a Regnum kerültek. A Primarius a pincészet top merlot bora, amely csak a legkiemelkedőbb évjáratokban készül el, így módunk volt két egymást követő évjaratot, 2006-ot és 2007-et összehasonlítani. A Regnum egy szekszárdira hangolt klasszikus bordeaux-i cuvée, merlot és cabernet franc túlsúllyal, ezekből a 2006-os évjáratot, és egy igazán különleges, 1999-es tételt kaptunk a poharainkba.

15085546_719820234841344_886115001859274790_nA napot a vacsora zárta, természetesen az ételekhez hangolt borokkal. Így a bacon chips-szel gazdagított csicsóka krémlevest egy 2015-ös kadarka kísérte, míg a céklás rizottót és kacsamellet két különféle borral, egy 2013-as Kékfrankos Reserve-vel és egy 2012-es Bikavér Riserve-vel kínálták. A főételhez, a gyümölcsraguval fűszerezett szarvascombhoz természetesen a pincészet csúcsborai, a Regnum és a Primarius társultak a 2011-es és 2012-es évjáratból. Mindezt pedig egy belga csokoládé torta koronázta meg a 2009-es Cabernet Franc Reserve-vel karöltve.

15134568_719820271508007_3603041719816891110_n 15032781_719820264841341_5387779099569301164_n

 

 

 

 

 

A rendezvényen a Pécsi Borozót képviseltük. A cikk a téli számban jelent meg, ami december 3-a óta kapható az újságos standokon.

Fotók: Palackbuké

Kiemelt kép: Kovács Viktor – Wineography

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.