1000 bor 3 nap alatt ?>

1000 bor 3 nap alatt

Ha a legnívósabb és legnagyszabásúbb boros rendezvényt kellene kiválasztanunk, akkor nagy valószínűséggel mindenkinek a VinCE Budapest Wine Show jutna azonnal eszébe. Immár hetedik éve Kelet-Közép-Európa legjelentősebb borpiaci találkozójának számít, melyet minden év márciusában az ötcsillagos Corinthia Hotelben rendeznek meg neves bortermelőkkel, nemzetközi szakértőkkel, számtalan mesterkurzussal és 1000 különböző borral.

A 14.000 Ft-os napijegy megváltásával a látogatók szabadon válogathatnak a  magyar és szomszédos, illetve néhány távolabbi ország boraiból és pezsgőiből, a legjobb pálinkafőzdék termékeiből, a 3000–10 000 Ft között mozogó mesterkurzusjegyekkel pedig a borvilág sztárjainak boraiból kortyolhatnak, és interaktív workshopokon tanulhatnak.

Akik szeretik a számokat, azok a következő adatokból csemegézhetnek: a háromnapos rendezvény alatt  hat mesterkurzust teltházzal tartottak meg.  20 mesterkurzuson 20 millió forint értékű bort töltöttek 2778 vendég 16 668 poharába. A 3 nap alatt több mint 6000 látogató kereste fel a rendezvényt. Az 1014 szakmai vendégből 102 VinCE által vendégül látott külföldi szakember, 556 szakmai vendégként regisztrált látogató, és 356 kiállító-munkatárs volt jelen.

A VinCE Budapest nyitónapján, március 17-én harmadszor adták át a VinCE Awards szakmai elismeréseit. Nyolc kategóriában 42 fős szakmai zsűri választotta ki azt a három-három jelöltet, akik közül közönségszavazás döntött a kategóriagyőztesekről.

A VinCE Awards 2017 díjazottjai:

  1. A legjobb borlap: Borkonyha (Jelöltek voltak még: Kistücsök, Onyx)
  2. A legjobb boros hotel: Hotel Bonvino Wine & Spa (Jelöltek voltak még: Botrytis, Crocus Gere)
  3. A legjobb borbár: Kadarka Bár (Jelöltek voltak még: Carpe Diem, Drop Shop)
  4. A legjobb pincelátogatás: Holdvölgy Pincészet (Jelöltek voltak még: Oremus, Szent Tamás)
  5. A legjobb bormarketing kampány: FurmintUSA (Jelöltek voltak még: Balatoni kör, Franc & Franc – Villány)
  6. A legjobb borturisztikai tour operátor: Taste Hungary (Jelöltek voltak még: Villányi borút, Wine A’more)
  7. A legjobb borbeszerző: Elek Ágnes /Spar/ (Jelöltek voltak még: Harcz Ádám /Lidl/, Rein Krisztián /Heinemann/)
  8. A kávé nagykövete: th Sándor (Jelöltek voltak még: Nezvál Máté, Várady Tibor)

A VinCE Magazin által odaítélt VinCE Awards-ot kapta:

  1. A legeredményesebb borkereskedés: Bortársaság
  2. A legeredményesebb borászat: Cramele Recaș

 

Néhány szó a mesterkurzusokról és különlegességekről…

Március 17-én minden tekintetben grandiózus kóstolóval nyitott a VinCE, hiszen Liam Stevenson MW vezetésével ugyanazon borok normál és magnum palackos változata is kóstolható volt. Champagne, Penedés, Priorat és Provence mellett Magyarországról Kreinbacher egyik pezsgőjét és Gere Attila 2006-os Kopárját is megízlelhették  az érdeklődők.

A vezető champagne-házak évről-évre kiemelt szerepet kapnak a rendezvényen. Idén a Roederer mesterkurzusán maga a pincemester, Jean-Baptiste Lécaillon mutatott be hét tételt – többek között az 1993-as Brut Vintage Roederert, valamint csúcspezsgőjüket, a szinte megfizethetetlen árú Cristalt, amelyet II. Sándor cár számára készített a ház 1876-ban.

Az 1734-ben alapított Taittinger presztízspezsgőjüket, a Comtes de Champagne-t kóstoltatta két évjáratból, valamint normál és extra méretű palackokból a résztvevőkkel, a jelenlegi elnök, Pierre-Emmanuel Taittinger legidősebb fiának, Clovis Taittangernek a vezetésével.

Az idei év nagy durranását azonban kétség kívül Miguel A. Torres meghívása jelentette, akit 2010 óta próbálnak Budapestre csábítani a szervezők. A spanyol borászat doyenje, akit az évek során számtalan díjjal tüntettek ki, három ország hét borvidékén összesen 2432 hektáron gazdálkodik. A másfél órás mesterkurzuson 8 borát mutatta be a  közönségnek.

A VinCE Budapest Wine Show egyik különleges, Az Elnökök és uralkodók borai elnevezésű mesterkurzusán Romsics László moderálásával olyan tételek sorakoztak fel, mint J. F. Kennedy és Marilyn Monroe kedvenc pezsgője, a Kate és William esküvőjén felszolgált bor, valamint az Egyesült Államok jelenlegi elnökének, Donald Trump-nak virginiai birtokáról származó  viognier.

A borok mellett természetesen a gasztronómia is terítékre került. A világ egyik legjobb éttermének, a Normának a chefje, David Zilber kóstolóval egybekötött előadást tarott, melyhez az alapanyogat egyenesen a Normából hozta magával. A rendezvény másik nagy sztárja pedig Fiona Beckett, a The Guardian étteremkritikusa volt, aki Villánytól Tokajig, 7 magyar boron keresztül vette górcső alá a legjobb bor és ételpárosításokat.

Végezetül egy kis “hazai”. A Szekszárdi borvidékről összesen tizenhat borászat volt jelen az idei VinCE-n. A szekszárdi közös standon a Bodri Pincészet, az Eszterbauer Borászat, a Fritz Borház, a Heimann Családi Birtok, a Mészáros Pál Borház és Pince, a Németh János Pincészet, a Pastor Pince, a Sárosdi Pince, a Schieber Pincészet, a Sebestyén Pince, a Szeleshát Szőlőbirtok, a Szent Gaál Kastély és Borház, a Takler Borbirtok, illetve a Tüske Pince, és a Twickel Szőlőbirtok, valamint a Vida Családi Borbirtok borait kóstolhatták meg az érdeklődők.

Ezen felül Szekszárdi bikavér blending – hogyan házasítsunk Szekszárdi Bikavért? címmel Elizabeth Gabay MW és Sebestyén Csilla Dip WSET a Szekszárdi Bikavér házasításának kulisszatitkaiba vezették be a jelenlevőket, miközben lehetőség nyílt arra is, hogy a résztvevők maguk is kipróbálják a házasítás titokzatos folyamatát.

 

Ha tetszett a cikkünk, kövessetek minket a Facebookon is: Palackbuké

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.